Με το χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας (1,5%) αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2018, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών. Η κάμψη των εξαγωγών, οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με την αλλαγή των ορίων για τις εκπομπές ρύπων συνέβαλαν στο αναπάντεχα μεγάλο «φρενάρισμα» της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Στις αρχές του 2018 οι ειδικοί προέβλεπαν επιβράδυνση του γερμανικού ΑΕΠ στο 1,8% από το 2,2% που «έτρεχε» το 2017. Το τελευταίο εξάμηνο μάλιστα, η γερμανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο.

Στοιχεία για την ανάπτυξη το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα καθώς το Γραφείο Στατιστικών δεν έχει συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων οικονομολόγων, όμως, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018 το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 0,2% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο.

Αν επαληθευθούν οι αρχικές αυτές εκτιμήσεις, η Γερμανία θα γλιτώσει οριακά την ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της δεν θα έχει συρρικνωθεί επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.