Δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους κινηματογραφόφιλους όλων των ηλικιών να πάρουν μια γεύση τού τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου) θα προβάλει τις βραβευμένες ταινίες της τελευταίας διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό στον Πύργο, στην Αμαλιάδα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου (21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και 18η Camera Zizanio).

Το εφετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Οι προβολές θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ. Το εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας θα είναι ενιαίο (5 ευρώ), ενώ τους επισκέπτες περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο: για κάθε εισιτήριο, θα τους προσφέρεται δωρεάν μια νέα έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με τίτλο «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε», που περιλαμβάνει πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915!

Οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργήσει μαθητές από όλον τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στις 16.00.

Ανάμεσα στις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ θα βρούμε και τη «Σούπα Μόντο» του Likarion Wainaina (Κένυα – Γερμανία), εφετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα Οσκαρ. Η ταινία που παρά το δυσάρεστο θέμα της είναι γεμάτη αισιοδοξία, παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα, η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Η προβολή της στην Ταινιοθήκη θα γίνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00.

Λίγο πριν την ίδια μέρα, στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία «Λιάνα» των Aaron και Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη – Κατάρ – ΗΠΑ), που συνδυάζει τη ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινά για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στη φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Το Σάββατο 26/1, ημέρα έναρξης των προβολών, θα προβληθεί η περιπετειώδης ταινία «Land of Glass» (20.00) των Jeppe Vig Find & Marie Ronn από τη Δανία (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους), ενώ στις 22.00 θα προβληθεί η μαυρόασπρη ταινία «Fortuna» του Germinal Roaux (Eλβετία – Βέλγιο) που αναφέρεται σε μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία, η οποία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άνδρα, και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή.

Η ταινία, που απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας, απέσπασε το βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

Κάθε προβολή ταινίας μεγάλου μήκους συνοδεύεται από προβολές μικρότερων σε διάρκεια ταινιών μυθοπλασίας, animation ή ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ.