Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis για παθητική δωροδοκία.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στη διαδικασία, μέσω της οποίας θα κριθεί η προσφυγή του για άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα – η οποία και του επιβλήθηκε παράλληλα με την ποινική του δίωξη. Η υπεράσπιση του καθηγητή έχει επίσης καταθέσει ένσταση ακυρότητας της δίωξης που απήγγειλε σε βάρος του η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε υπόμνημα, διατυπώνοντας και προσωπικά επί μία ώρα τα επιχειρήματα του στους δικαστές, τονίζοντας στο τέλος της διαδικασίας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Είμαι εδώ, το φωνάζω δυνατά. Είμαι σίγουρος ότι θα λάμψει η αλήθεια», δήλωσε.

Ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από την «εξαιρετική διαδικασία», εκφράζοντας την αγωνία του για το βούλευμα. Είπε χαρακτηριστικά: «Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας ως προς τη νομιμότητα της διάταξης απαγόρευσης εξόδου. Πιστεύουμε θα γίνουν δεκτές και θα ακυρωθεί. Ο καθηγητής είναι εδώ, παρών, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως. Συνεχίζει και κατοικεί νόμιμα στην Αθήνα. Ο ύποπτος φυγής είναι παρών».