Στο προσκήνιο επιστρέφει και πάλι βρετανίδα Σαμάνθα Λιουθγουέιτ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία καταζητείται από το 2013, όταν οι αρχές τη συνέδεσαν με πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Κένυα.

Η επονομαζόμενη «λευκή χήρα» είναι η υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενη γυναίκα παγκοσμίως, εξαιτίας της εμπλοκής της με εξτρεμιστικές ομάδες και την σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων μέσω επιθέσεων αυτοκτονίας.

Στη χώρα μας είχε γίνει γνωστή όταν το καλοκαίρι του 2018 βρετανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ετοίμαζε νέα τρομοκρατικά χτυπήματα και ανάμεσα στις χώρες περιλαμβάνονταν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Λιουθγουέιτ βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών Αρχών, εδώ και επτά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κατορθωτός ο εντοπισμός και η σύλληψή της, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η οποία επανέφερε το θέμα τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι η Βρετανίδα έχει πρόσφατα επισκεφθεί το Dubai, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι σχεδιάζει νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά, το οποίο επικαλείται τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας, σημειώνει ότι η «Λευκή Χήρα» κρύβεται στην Υεμένη, πιθανώς υπό την προστασία μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ.

Εκεί φέρεται να έχει στρατολογήσει δεκάδες γυναίκες ως επίδοξες βομβίστριες αυτοκτονίας, δίνοντάς τους 300 λίρες. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρονται να έχουν προκύψει από πηγή της MI6 στην Κένυα. Μάλιστα η πληροφορία περιγράφεται ως «αξιόπιστη».

Από την άλλη πλευρά  η Daily Star, αναφέρει ότι «σύμφωνα με κρυπτογραφημένα email, τηλεφωνήματα και πληροφορίες ασφαλείας από το εξωτερικό, οι δυνητικοί στόχοι περιλάμβαναν τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τις ισπανικές ακτές και τα Κανάρια νησιά».

Ακόμα μια πηγή της αστυνομίας μιλώντας στη Mirror ανέφερε πως «παραμένει ο νούμερο ένας στόχος μας και πιστεύουμε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Θα την πιάσουμε».