Η αυλαία του έπεσε στις 9 Δεκεμβρίου, όμως το 1ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Και γιατί όχι άλλωστε; Περίπου 6.000 θεατές το παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου 7 – 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και αυτό σημαίνει ότι έχει ζήτηση. Ταινίες του φεστιβάλ θα προβληθούν στον κινηματογράφο Δαναό στις 29 -30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου 2019 ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη με προβολές στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, ο Δαναός θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα με τίτλο «Ο Χιονόσαυρος και άλλες ιστορίες» που περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους, για ηλικίες 3-5 ετών, οι οποίες ενθουσίασαν το κοινό του Φεστιβάλ (με δύο επαναληπτικές προβολές στη διάρκειά του). Ο «Χιονόσαυρος και άλλες ιστορίες» περιλαμβάνει τις μικρού μήκους ταινίες: «Λιοντάρι», «Ο Μπαλωμένος Τυφλοπόντικας», «Ο Χιονόσαυρος Lemon & Elderflower», «Θέλω να ζήσω στον ζωολογικό κήπο», «Ο Γούλφι το κουνελάκι», «Ο πιο Λιλιπούτειος άνθρωπος στον κόσμο – Γυμναστική & Σκέιτ», «Ανάμεσα στις γραμμές», «ΜπαΝταΜπού: εκδρομή με τη βάρκα», «Το ρομπότ και η φάλαινα» και «Ο Κόγια και το ιπτάμενο τετράποδο».

Αργότερα και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι αίθουσες του Φεστιβάλ στις προβλήτες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τα προγράμματα: Ο «Μπαλωμένος Σκύλος και άλλες ιστορίες» για ηλικίες 3-5 και «Ερνεστ και Σελεστίν και άλλες ιστορίες» για ηλικίες 6 -8 ετών.

6.000 θεατές

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, την Καλλιόπη Χαραλάμπους και την Αμάντα Λιβανού (διευθύντρια και πρόεδρο αντιστοίχως του Φεστιβάλ), η πρώτη διοργάνωση  πέτυχε διότι «επένδυσε στη φαντασία και στη δημιουργικότητα των παιδιών με όχημα τον κινηματογράφο και αυτό σήμανε την προσέλκυση 6.000 θεατών». Επίσης, στο πλαίσιο του τριημέρου 7 – 9 Δεκεμβρίου πληθώρα παράλληλων δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ξεκούρασης και παιχνιδιού για τα παιδιά πριν και μετά τις προβολές, εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, αναγνώσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, εργαστήρια κινηματογράφου κ.ά. Τέλος, για πρώτη φορά ο κόσμος είδε ζωντανά τη μεταγλώττιση από ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της ταινίας στο πρόγραμμα των ταινιών για παιδιά 3-6 ετών. Μικροί και μεγάλοι ψήφισαν για τα 2 βραβεία του Φεστιβάλ, Καλύτερης Μεγάλου και Μικρού Μήκους Ταινίας.

Tο Βραβείο Κοινού για Καλύτερη Μεγάλου Μήκους Ταινία κέρδισε η «Aπίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού» των Φίλιπ Αϊνστάιν Λίπσκι, Γιόργεν Λέρνταμ, Αμαλί Νέζμπι Φικ που θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 3 Ιανουαρίου από τη WEIRD WAVE. Το Βραβείο Κοινού για Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία δόθηκε στο «Μυρμήγκι» της Γερμανίδας Τζούλια Οκερ.

Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολικών προβολών που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 20 σχολείων από Αθήνα και Πειραιά (δημόσια και ιδιωτικά) και τις ταινίες παρακολούθησαν συνολικά 2.000 μαθητές. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Σχολικού Προγράμματος απονεμήθηκε στην ταινία «Hello Salaam» της Κιμ Μπραντ, η οποία ήταν προσκεκλημένη του Φεστιβάλ και παρέλαβε το βραβείο.

Το Φεστιβάλ, παραγωγή της Neda Film σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ανανέωσε το ραντεβού του για το 2019.