Σπάνιες ή ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν στο διάστημα 1960-1990, ταινίες οι οποίες δεν προβάλλονται συχνά ούτε στη μεγάλη αλλά ούτε και στη μικρή οθόνη, αρχίζουν μια νέα κινηματογραφική πορεία στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και για μία Τετάρτη κάθε μήνα ως τον Απρίλιο του 2019.

Δεν είναι ένα καινούργιο σχέδιο αφού η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου εδώ και δύο χρόνια επιμελείται την ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη που λέγεται η «Χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά». Σήμερα και μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα, η λέσχη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και συστήνει στο κοινό μερικά από τα πιο παραγνωρισμένα ελληνικά φιλμ.

Η πρεμιέρα της «Λεωφόρου» στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου με δύο ταινίες φέρει τη θεματική «Παράξενο Τότε». «Δεκαετίες πριν το ελληνικό σινεμά χαρτογραφηθεί ως παράξενο, υπήρξε ακόμα πιο παράξενο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που συνεργάζεται με την ΕΣΠΕΚ στο εγχείρημα αυτό (συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει τους «Βοσκούς» του Νίκου Παπατάκη (1967), μια αλληγορία της ελληνικής κοινωνίας την εποχή της χούντας (υποψήφια μάλιστα για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 1967), αλλά και το «Σχετικά με τον Βασίλη» (1986) του Σταύρου Τσιώλη, την υπαρξιακή διαδρομή ενός άνδρα που παραιτείται από όλους και όλα. Ο καθηγητής κοινωνιολογίας (Τάσος Δενέγρης) που είναι το κεντρικό πρόσωπο του φιλμ εγκαταλείπει καριέρα, γυναίκα και κόρη και απομονώνεται στο παραθαλάσσιο εξοχικό του. Γιατί;

Η επιλογή των ταινιών έγινε από σκηνοθέτες της νέας γενιάς. Ο Αλέξης Αλεξίου, ο Γιάννης Βεσλεμές και η Ελίνα Ψύκου συνεργάστηκαν με την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου για το πρόγραμμα των ταινιών οι οποίες θα προβληθούν σε φιλμ 35 mm. Κάθε Τετάρτη κινηματογραφιστές και συγγραφείς θα προλογίζουν τις ταινίες ενώ όπου είναι εφικτό οι σκηνοθέτες θα δίνουν το παρών. Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σύλλας Τζουμέρκας («A blast») ανέλαβε την παρουσίαση των ταινιών «Οι βοσκοί» και «Σχετικά με τον Βασίλη» που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη.

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου σειρά έχει η ενότητα «Ξοδεμένα ’80». Ο Γιώργος Κόρρας παρουσιάζει τα «Παιδιά του Κρόνου» (1985) και ο Ανδρέας Τσιλιφώνης το νεο-νουάρ «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» (1984). Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ακολουθεί η ενότητα «Σκοτεινή πόλη» με τις ταινίες «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη (1966) και «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη (1969), που ίσως να είναι και η καλύτερη ταινία ληστείας που έχει γυριστεί ποτέ στη χώρα μας.

Ολες οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, του Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5 ευρώ, εκπτωτικό 4 ευρώ, ημερήσιο 8 ευρώ.