• Αναζήτηση

Καλογήρου: Καταδικάζει το περιστατικό βίας εναντίον του 19χρονου κρατούμενου

Διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι βιάστηκε στη φυλακή

Στην απερίφραστη καταδίκη του συμβάντος βίας στις φυλακές Αυλώνα, με τον 19χρονο κρατούμενο που εμπλέκεται στον φόνο της Ελένης από το Διδυμότειχου, προέβη αργά το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός τονίζει οτι δεν υπήρχαν ιατροδικαστικά ευρήματα  βιασμού του έγκλειστου, ενώ καθιστά σαφές οτι ειχε δοθεί εντολή για κράτηση του σε ειδικό χώρο, αλλά και για προστασία της σωματικής του ακεραιότητας. 

Σημειώνει ότι «την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή», ενω δίνει πληροφοριες για το συμβάν σε βαρος του 19χρονου, επισημαίνοντας ότι οι συγκρατούμενοι του του επιτέθηκαν, «αφού παραβίασαν τρεις πόρτες»

«Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση», συμπυκνώνει τη θέση του ο κ. Καλογήρου, σημειώνοντας τόσο τη μεταγωγή του κρατούμενου σε αλλη φυλακη, οσο και τη διενέργεια διττής έρευνας για το επεισόδιο. 

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015  θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά.  Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης».

Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk