Το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να τραβήξει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κινούμενη άμμο των χρεών και των «κόκκινων» δανείων προετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, καθώς το επιτελείο της βλέπει στον ορίζοντα τις εθνικές εκλογές αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οικονομία και τράπεζες.

Το σχέδιο ονομάζεται «Δεύτερη ευκαιρία» για τα 4,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τα χρέη τους στην Εφορία και στα Ταμεία έφτασαν στα 103 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση 60% στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και τα «κόκκινα» δάνειά τους βρίσκονται στα 89 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι τρεις:

1. Καθολική ρύθμιση των οφειλών έως 3.000 ευρώ σε 120 μηνιαίες δόσεις (με ελάχιστο ύψος τα 20 ευρώ) που αφορά πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογουμένους.

2. Αυτοματοποιημένη εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και δανείων για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

3. Αναβίωση του νόμου Δένδια που προβλέπει οι ρυθμίσεις δανείων να γίνονται με τη συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, ακόμη και με διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων, για να είναι βιώσιμες.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ακόμη ότι για τους συνεπείς φορολογουμένους και δανειολήπτες θα δημιουργηθεί «λευκό μητρώο», ώστε να έχουν ειδική ευνοϊκή μεταχείριση από το Δημόσιο και τις τράπεζες. Η ένταξή τους στο «μητρώο καλοπληρωτών» θα τους δίνει πρόσβαση σε νέο τραπεζικό δανεισμό και προτεραιότητα σε επιδοτήσεις του Δημοσίου ή προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», πρόκειται για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος, εν συνεχεία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, και θα αποτελέσει βασικό κορμό σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ