Ποινή φυλάκισης 15 ετών για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο. Κατά πλειοψηφία (2-1), οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγήσουν ανασταλτικό στην έφεση.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ομόφωνα ένοχους, εκτός από τον πρώην υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορούμενούς του, επιβάλλοντας τους την ίδια ποινή.  

Παράλληλα, οι δικαστές επέβαλαν κατάσχεση της περιουσίας τους, μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας, και συγκεκριμένα: 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τον Γιάννη Ανθόπουλο (συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του στη Βούλα) και  5,7 εκατομμύρια ευρώ για τους υπόλοιπους. 

Η απόφαση θέλει επίσης στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων επί 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ σε έναν έκαστο. Στον Γιάννης Ανθόπουλο καθώς και σε δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η τοκογλυφία

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet-, για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές. Για τις υπηρεσίες του εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.