Το σημερινό Eurogroup επικυρώνει την άρση της περικοπής των συντάξεων

Επικυρώνεται και τυπικά στο σημερινό Eurogroup η άρση της εφαρμογής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων

Το σημερινό Eurogroup επικυρώνει την άρση της περικοπής των συντάξεων

Επικυρώνεται και τυπικά στο σημερινό Eurogroup η άρση της εφαρμογής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων

Επικυρώνεται και τυπικά στο σημερινό Eurogroup η άρση της εφαρμογής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δεχθεί συστάσεις για επιτάχυνση των εκκρεμών μεταμνημονιακών δράσεων, από τις οποίες εξαρτάται η απόδοση περίπου 600 εκατ. ευρώ στη χώρα μας τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας εξέφρασε την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και από κυβερνητικές εξαγγελίες για χιλιάδες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ακόμα κατέγραψε καθυστερήσεις μεταξύ άλλων, κυρίως στο χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους, με έμφαση στο Ελληνικό, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019.

Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση».

Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.