Ουκρανία: Σε στρατιωτικό συναγερμό η χώρα

Οι βουλευτές ενέκριναν την πρόταση του προέδρου Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου

Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε επίθεση από τη Ρωσία.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία στον πορθμό Κερτς.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα, δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Τετάρτη αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Ο ουκρανός πρόεδρος καταλόγισε στη Μόσχα αλαζονική συμπεριφορά, ενώ χαρακτήρισε το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε η Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB), τα τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα, στο στενό του Κερτς, αγνοώντας προειδοποιήσεις να σταματήσουν, με αποτέλεσμα το ρωσικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει κατάληψη στα πλοία και να αρχίσει ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φέρ το οποίο μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Μόλις τα πλοία προσέγγισαν τα σύνορα, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που καλούνται να ακολουθήσουν προκειμένου να περάσουν τα ρωσικά σύνορα, αλλά και για τους κανόνες πλοήγησης στο κανάλι του Κερτς. Οι διοικητές του ουκρανικού ναυτικού απάντησαν ότι τα πλοία δεν σχεδίαζαν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο ασφαλείας FSB, σημειώνοντας πως τα ουκρανικά πλοία δεν είχαν υποβάλλει αίτημα διέλευσης από το στενό του Κερτς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η Ρωσία έχει συλλάβει τους 24 ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Видео тарана нашего катера в Азовском море со стороны ВМФ ?+?.Твари! С%ки! ((( Вы послушайте, сколько ненависти у этих уjобков. Разве это люди?(присутствует ненормативная лексика)Это действительно #животные в человеческом облике! Эти кадры должен увидеть весь мир!Буду стараться держать в курсе событий. Подписывайтесь.

Δημοσιεύτηκε από Sergey Naumovich στις Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

«Κατηγορώ» ΗΠΑ κατά Ρωσίας για «εξωφρενική» συμπεριφορά

Νωρίτερα, εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ρωσικό αίτημα για συζήτηση σχετικά με το περιστατικό στο Κερτς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης με 7 ψήφους (ΗΠΑ, Ευρωπαίοι, Κουβέιτ) εκ των 15 μελών του. Τη Ρωσία στήριξαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν, ενώ οι τρεις αφρικανικές χώρες του Συμβουλίου και το Περού απείχαν.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε μια «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη τη φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον – Μόσχας.

«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η αμερικανίδα διπλωμάτης,

Η Νίκι Χέιλι κάλεσε, επίσης, τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους.

«Καλούμε τη Ρωσία να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να μην αντιτίθεται ούτε να παρενοχλεί τη θαλάσσια διέλευση ουκρανικών πλοίων στον πορθμό του Κερτς», «να ελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία που συνέλαβε και τα πληρώματά τους» και «να αμβλύνει την ένταση που δημιούργησε η ίδια».

«Εξ ονόματος της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες συμπεριφορές της και να σεβαστεί τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες όλων των Κρατών» επισήμανε η αμερικανίδα πρέσβειρα, χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζήτησε το Κίεβο.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk