Πάνω από 20 οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φωκίδα) πήραν μέρος την στην οινογευσιγνωσία των Οινοκεντρικών που διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από την ΕΝΟΑΚΕ (Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι επισκέπτες είχαμε την ευκαρία να δοκιμάσουμε πάνω από 180 κρασιά στον φιλόξενο χώρο της Μεγάλης Βρεττανίας. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους παραγωγούς και να συζητήσουμε μαζί τους για την παραγωγή αλλά και για το αν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις έχουν αντίκτυπο στις πωλήσεις τους. Οι περισσότεροι τους οποίους ρώτησα ήσαν θετικοί γιατί η έκθεση προωθεί την αναγνωρισιμότητα των κρασιών τους κυρίως και βοηθά λίγο ως πολύ και τις πωλήσεις. Πρέπει να πούμε ότι ανάμεσα στα οινοποιεία που πήραν μέρος ήταν κάποια πολύ γνωστά και καθιερωμένα, κάποια μάλιστα από αυτά είχαν πρωτοστατήσει στην αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και κάποια νεώτερα προς «ανακάλυψη» που έδιναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκδήλωση.

Ξεχωριστό terroir αυτό της Κεντρικής Ελλάδας,  σε πρόποδες βουνών και σε πρανή, συχνά οι αμπελώνες γειτνιάζουν με νερό (λίμνες και ποτάμια) και κάποτε με την θάλασσα, πράγμα που εξομαλύνει το κλίμα και ωφελεί την αμπελοκαλλιέργεια. Καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι κρασιά με δική τους «έκφραση και προσωπικότητα».  Θα βρούμε κρασιά «καθημερινά» πολύ καλής ποιότητας και κάποια σπουδαία κρασιά. Κοινός παρονομαστής ο στιβαρός και πληθωρικός τους χαρακτήρας.

Κόσμος πολύς, και κλίμα ευχάριστο και φιλικό έκαναν την τρίτη εκδήλωση των ΟΙΚΟΝΕΝΤΡΙΚΩΝ την πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα. Εμείς να ευχηθούμε τού χρόνου να είναι πάλι όλοι εκεί, οινοποιοί και κοινό για μια ακόμη πιο επιτυχημένη συνάντηση/