Λίγο πριν αποπλεύσει από το Εκουαδόρ με προορισμό την Αυστραλία έμφορτο με 382 κιλά κοκαΐνης τα στελέχη των διωκτικών Αρχών ακινητοποίησαν το ιστιοπλοϊκό σκάφος «sunset».

Παράλληλα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής περνούσαν χειροπέδες σε έναν 63χρονο και έναν 41χρονο επιχειρηματίες (ο ένας διατηρεί καφετέρια και ο άλλος μάντρα αυτοκινήτων) που θεωρούνται υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, οργάνωση, χρηματοδότηση και μεθόδευση της θαλάσσιας μεταφοράς με το ιστιοπλοϊκό σκάφος ενώ άμεσος συνεργάτης τους ήταν ο 42χρονος ομογενής από την Αλβανία, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και διεκπεραίωση των λεπτομερειών και διαδικασιών της επικείμενης μεταφοράς (έλεγχος καταλληλότητας σκάφους, ανεύρεση skippers αυτού). Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ομογενής είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις ιταλικές Αρχές για διακίνηση 200 κιλών ακατέργαστης κάνναβης.

Σχετικά με τα χρήματα που επενδύθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαπιστωθεί ότι ενεργούσαν κατ΄ εντολή άλλου προσώπου.

Επίσης συνελήφθησαν στις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις στις 13 και 14 Νοεμβρίου άλλα οκτώ άτομα στο Εκουαδόρ με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ένας εξ αυτών είναι αδελφός του 42χρονου και ενδεχομένως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ελλάδας και Εκουαδόρ. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 23 έως 63 ετών.

Συνολικά κατασχέθηκαν στο Εκουαδόρ τα ναρκωτικά μέσα στο ιστιοφόρο στο οποίο είχαν διαμορφωθεί κρύπτες ώστε να τοποθετηθούν ναρκωτικά οπουδήποτε ήταν εφικτό ενώ στην Ελλάδα κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 φυσίγγια και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής κ. Γεώργιος Κανέλλος για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είχε μεταβεί στο Εκουαδόρ αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες την αρχική πληροφορία για την οργάνωση της μεταφοράς των ναρκωτικών είχαν στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι ζήτησαν τη συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ (DEA) ενώ υπήρξε συνεργασία και με τις διωκτικές Αρχές του Εκουαδόρ. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόνοπουλος εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 11.000.000 ευρώ.

Αρχικά οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων.

Πριν από δυο μήνες περίπου ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί τους, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

Αναφορικά με τις «σφραγίδες» που φέρουν τα ναρκωτικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν πως είναι η «ταυτότητα» των εργαστηρίων – φάμπρικες όπου παράγονται στο Εκουαδόρ και ελέγχονται από διαφορετικές εγκληματικές ομάδες.

Επιπλέον ένας εκ των συλληφθέντων στην Ελλάδα φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ταξίδι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ενώ εκτιμάται πως επελέγη ως προορισμός του φορτίου η Αυστραλία καθώς εκεί είναι υψηλή η τιμή πώλησης της κοκαΐνης. Eπιπροσθέτως ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός καθώς δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί το ενδεχόμενο να βρεθούν και άλλες ποσότητες ναρκωτικών ενώ τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και διωκτικών Αρχών σε Αλβανία και Αυστραλία.

Λίγο πριν την παρουσίαση της υπόθεσης στο κτίριο της ΓΑΔΑ βρέθηκαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Όλγα Γεροβασίλη και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος οι οποίοι συνεχάρησαν τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής ομάδας.