Νέο δείγμα της υποχωρητικής στάσης της ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε αντιεξουσιαστές με κύριο φόβο «μην πυροδοτηθεί το κλίμα ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη» δόθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του Εφετείου στην οδό Δέγλερη. Με τον ανεξέλεγκτο ξυλοδαρμό τουλάχιστον τριών αστυνομικών από ομάδα αναρχικών που παρακολουθούσαν δίκη για επεισόδια τον Σεπτέμβριο του 2012 στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια «αντιφασιστικής μοτοπορείας».

Για το περιστατικό υπήρξαν καταγγελίες αλλά και καταθέσεις αστυνομικών ότι ενώ είχαν ακινητοποιηθεί τέσσερις από τους δράστες του ξυλοδαρμού και υποδείχθηκε σε παρόντες άνδρες των ΜΑΤ να τους συλλάβουν, εκείνοι επικαλέστηκαν εντολή αξιωματικού να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια προκειμένου να «αποκατασταθεί η ηρεμία»! Σημειώνεται ότι την ώρα που γίνονταν τα επεισόδια εντός κι εκτός του κτιρίου του Εφετείου πραγματοποιείτο στην ΓΑΔΑ και στην λεωφόρο Κατεχάκη τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για τη λήψη μέτρων ενόψει του Πολυτεχνείου. Κι έτσι παραμένει άγνωστο ποιός έδωσε αυτή την εντολή για απελευθέρωση των πρωταγωνιστών των επεισοδίων ή ήταν πρωτοβουλία του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ που βρισκόταν επί τόπου.

Ο «λόγος» έναντι της… ράβδου

Οι 11 αστυνομικοί που δέχτηκαν την επίθεση ανήκαν κυρίως στην καταργηθείσα ομάδα «Δελτα» της ΕΛ.ΑΣ και ήταν μάρτυρες κατηγορίας σε αυτό το δικαστήριο με 21 συνολικά

κατηγορουμένους αναρχικούς που συμμετείχαν το 2012 σε πορεία με μοτοσικλέτες στις οδούς Πατησίων, Αχαρνών και αλλού, διαμαρτυρόμενοι για τότε επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος αλλοδαπών. Μάλιστα εκείνο τον καιρό είχαν υπάρξει καταγγελίες και σε ξένα ΜΜΕ για ξυλοδαρμό συλληφθέντων από αστυνομικούς που είχαν οδηγήσει και σε σχετική συζήτηση στην Βουλή.

Η χθεσινή δίκη, όπου έδωσαν συνολικά παρόν περίπου 40-50 αντιεξουσιαστες για συμπαράσταση των κατηγορουμένων, αναβλήθηκε ενώ πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την άρση περιοριστικών όρων που είχαν ορισμένοι από τους αντιεξουσιαστές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες έναυσμα της συμπλοκής ήταν απειλές ορισμένων αντιεξουσιαστών προς τους αστυνομικούς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, και ακολούθησε επίθεση εκτός της αιθούσης αλλά και στο προαύλιο του κτιρίου. Στη χθεσινή δίκη έδωσαν παρόν και περίπου δέκα άνδρες των ΜΑΤ που είχαν σταλεί στο σημείο με τον φόβο ακριβώς μην γίνουν επεισόδια και έμειναν τελικώς απαθείς.

Πάντως αργά το βράδυ της Τρίτης διατυπώθηκε από στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ότι «στις συλλήψεις θα έπρεπε να προχωρήσουν οι ίδιοι αστυνομικοί που δέχτηκαν την επίθεση», καθώς και ότι «οι συλλήψεις θα μπορούσαν να γίνουν, για να μην υπάρξει ένταση κι επέκταση των επεισοδίων, σε δεύτερη φάση αφού πολλοί από τους πρωταίτιους των επεισοδίων ήταν αναγνωρίσιμοι». Μάλιστα υπήρξε και σχετική δήλωση της υφυπουργού Δημόσιας Ταξης κυρίας Κατερίνας Παπακώστα για αστυνομικούς που μπορούν να αυτοπροστατεύονται. Με τους αστυνομικούς-μάρτυρες στο δικαστήριο να ανταπαντούν ότι στη δίκη δεν είχαν …χειροπέδες για να συλλάβουν τα άτομα που τους επιτέθηκαν και δεν υπήρξε καμιά αρωγή από τους συναδέλφους τους λόγω των εντολών που έχουν να μην παρεμβαίνουν στα επεισόδια.

«Οι αστυνομικοί από διώκτες του εγκλήματος, ζουν και εργάζονται κυνηγημένοι»

Ενδεικτική των αντιδράσεων που υπήρξαν για την αδιαφορία των αστυνομικών των ΜΑΤ ήταν ανακοίνωση του Προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Αθήνας κ. Βασίλη Ντούμα όπου σημειωνεται «τη βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξε η Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο περιστατικό της επίθεσης σε αστυνομικούς στο Εφετείο αλλά και την γενικότερη στάση της σε παρόμοια γεγονότα, την

περιγράφουν με σαφήνεια δύο αδιάψευστες μαρτυρίες: οι καταθέσεις τριών αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, που είχαν την ευθύνη της τάξης στο Εφετείο και καταθέτουν ότι υποδείχθηκαν τα άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και αντί συλλήψεων τους ζητήθηκε χρόνος να ηρεμήσει η κατάσταση. Οπως κι η μνημειώδης και τραγελαφική ανακοίνωση της Γ.Α.Δ.Α που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τους κακοποιούς που επιτέθηκαν μπροστά και ενώπιον της Αστυνομίας, «διενεργείται αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους». Ζούμε ιστορικές, ανεπανάληπτες στιγμές σαν πολίτες αλλά και σαν αστυνομικοί, μιας υποτίθεται ευνομούμενης πολιτείας. Οι αστυνομικοί από διώκτες του εγκλήματος, ζουν και εργάζονται κυνηγημένοι από εγκληματίες που απολαμβάνουν πολιτικής ασυλίας. Οι αστυνομικοί από εγγυητές της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους σε υποκείμενα ελέγχου σε αυτονομημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οι αστυνομικοί από ασπίδα προστασίας των πολιτών, της κοινωνίας και της δημόσιας ασφάλειας , σε υπηρέτες της κρατικής ασφάλειας .

Η αστυνομία κατασπαράσσεται από την εσωστρέφεια των παρατεταμένων κρίσεων των οποίων ένας κύκλος έκλεισε χθες, αλλά ένας νέος κύκλος ξεκίνησε σήμερα και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε θα παραμερίζονται οι ασυρματικές εντολές και διαταγές υπεράσπισης του αστυνομικού έργου, και θα παίρνουν «φωτιά’ οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της ατομικής υπεράσπισης για παραμονή και προαγωγή στο Σώμα».