Βόμβα στο πολιτικό σκηνικό αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση και στην πορεία προς τις εκλογές αναμένεται ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς η δικαιοσύνη θα αντικαταστήσει την πολιτική. Ή και το αντίθετο…

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως το δόγμα Πολάκη που έλεγε ότι πρέπει να βάλουν κάποιους στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Ετσι, στήνει προανακριτικές επιτροπές για τα θέματα της υγείας, στοχοποιώντας βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργούς. Κι έπεται συνέχεια καθώς δεν πρόκειται για την υπόθεση της Novartis για την οποία έπονται ποινικές διώξεις.

Οπως αναφέρουν τα «Νέα» της Πέμπτης, με το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία θα προτείνεται – σύμφωνα με πληροφορίες – η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πέντε πολιτικών προσώπων, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Υστερα από πολύμηνες συνεδριάσεις (η Εξεταστική συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2017), από τις οποίες δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει περαιτέρω έρευνα, σε ποινική βάση, για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, βάζοντας «φωτιά» στο ήδη θερμό πολιτικό σκηνικό και επενδύοντας στη στρατηγική της έντασης με ορίζοντα τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα μέλη της πλειοψηφίας έχουν καταλήξει ότι στο σχέδιο του πορίσματος, που θα παρουσιάσουν εντός των προσεχών ημερών στα κόμματα, θα περιγράφονται οι ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων για τα οποία κρίνουν απαραίτητο να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να αποδώσει ή όχι κατηγορίες. «Η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να αποδώσει το τάδε αδίκημα προς τον τάδε υπουργό, μπορεί όμως να περιγράψει τις ευθύνες του, τις οποίες θα αξιοποιήσουν η Δικαιοσύνη και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για να αποδώσουν τις ποινικές κατηγορίες» έλεγε συγκεκριμένα προς «ΤΑ ΝΕΑ» παράγοντας της πλειοψηφίας που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου πορίσματος, το οποίο θα συζητηθεί κλιμακωτά, ανά υπόθεση, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα πρόσωπα

Αν και έχει καταβληθεί προσπάθεια τόσο από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη όσο και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο θεωρείται ότι ο «κύβος ερρίφθη» για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, οι ευθύνες των οποίων αναμένεται να αποτυπώνονται και να εξατομικεύονται στο σχέδιο πορίσματος ως εξής:

– Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά) Αδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις.
– Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Σαμαρά) Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.
– Για τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο (επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου) και Μάκη Βορίδη (επί κυβέρνησης Σαμαρά) για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.
– Για τον πρώην υπουργό Υγείας (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή) και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων την προμήθεια αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων για τη γρίπη (κόστους 200 εκατ. ευρώ), τις θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια, τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες, καθώς και το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το πόρισμα. Σε σχετική επικοινωνία της εφημερίδας, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας «θα αναδεικνύονται οι πάσης φύσεως ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, πολιτικών και μη», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Σπύρος Λάππας  δήλωσε (στην ΕΡΤ) πως «υπό γενική έννοια (θα) περιγράφονται ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα». Ενημέρωσε δε ότι «το πόρισμα θα εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών πάντων», ενώ προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι είπε: «Θα περιγράψουμε όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα».
Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές της πλειοψηφίας, «θα αποδοθούν ευθύνες και στα πολιτικά πρόσωπα» με την έννοια ότι «θα περιγράφονται οι πράξεις, καθώς η Εξεταστική δεν μπορεί να παραπέμψει για αδικήματα, μόνο η Προανακριτική μπορεί να το πράξει». Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, σημείωναν: «Εμείς βρήκαμε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αν είναι ποινικές και για ποια αδικήματα, θα τα βρει η Βουλή στην Προανακριτική».

Αντιδράσεις

«Αυτοί είναι τίτλοι τιμής πια για μένα. Έχω παράσημα πια στην πολιτική στοχοποίηση με σάπιες καταγγελίες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τις πιο βαριές καταγγελίες για τα δικά τους πεπραγμένα στην εξουσία τις κάνουν οι ίδιοι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε με την ΕΡΤ.

Περιμένω να φέρουν και την υπόθεση Novartis με διάφορα προσχήματα χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο, υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Για «γελοίο πόρισμα» από «γελοίους ανθρώπους» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις πληροφορίες ότι το πόρισμα της εξεταστικής για την Υγεία οδηγεί σε Προανακριτική για πέντε πρώην υπουργούς.

«Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή που να οδηγεί σε προσωποποιημένες ευθύνες οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να υπάρξει», είπε στο Open ο Άδωνις Γεωργιάδης.