Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο Jumbo με τις πωλήσεις ακινήτων

Διενέργεια έρευνας από την Οικονομική Εισαγγελία

Προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και στη χώρα μας από την εμπλοκή του τέως αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε κινέζους επενδυτές, διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

ETE – Jumbo : «Πέφτουν» κεφάλια μετά την κομπίνα εξαγοράς ακινήτων από Κινέζους στην Αθήνα

Η παραγγελία δόθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα με την προοπτική να τεθούν επί τάπητος  οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον μέχρι πριν λίγες ώρες αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει έως και σήμερα, η επιχείρηση στήθηκε με τη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) της Εθνικής στην Κίνα, μέσω των οποίων μεταφέρονταν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα κεφάλαια που χρησιμοποιούνταν για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας, ως μέσου για την εξασφάλιση της χρυσής Visa από τους αγοραστές.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα χρήματα κατέληγαν σε λογαριασμούς του κ. Παπαευαγγέλου, ο οποίος ήταν ο πωλητής των ακινήτων.

Ο μηχανισμός παράκαμψης των capital controls ήταν αναγκαίος, καθώς από πέρυσι υφίστανται αυστηροί περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση δεν επιτρέπεται η εξαγωγή περισσότερων από 50.000 δολαρίων ανά φυσικό πρόσωπο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εκτός της χώρας.

Το ποσό αυτό φυσικά δεν επαρκεί για την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, που συνοδεύεται από άδειας διαμονής στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Golden Visa.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, φέρονται να έστησαν ένα μηχανισμό για να «σπάσει» το παραπάνω πλαφόν.

Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν την παρατυπία και αμέσως ενημέρωσαν την Εθνική Τράπεζα με επιστολή τους, καθώς υπάρχουν υποψίες ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo πάντως ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk