πΓΔΜ : Δύο αλβανικά κόμματα απειλούν τη συνταγματική αναθεώρηση – Τι ζητούν

Από τι θα εξαρτηθεί η στήριξή τους στη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Νέο μπλόκο στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από δύο μικρά αλβανικά κόμματα στη γείτονα.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, δυο μικρά εθνοτικά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, είπαν πως η στήριξή τους στη συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα εξαρτηθεί από το αν τα άλλα κόμματα θα δεχθούν την απαίτησή τους για συνταγματική αλλαγή που θα καθιστά την αλβανική επίσημη γλώσσα σε όλη τη χώρα, εκτιμώντας ότι η  αλλαγή του συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.

«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα κάποια από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης και φυσικά να υιοθετηθούν ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε», δήλωσε ο βουλευτής του BESA, Φαντίλ Ζεντέλι.

Σημείωσε πως το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς για τις επιπλέον προσθήκες που σκοπεύουν να υποβάλουν στη βουλή αυτή την εβδομάδα. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, είχε προηγουμένως δηλώσει πως και το δικό του κόμμα θέλει αλλαγές στην εισαγωγή του συντάγματος ώστε να αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι Αλβανοί είναι και συνταγματικά λαός της χώρας.

Το BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών της ΠΓΔΜ, που ίσως αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας στις επόμενες ψηφοφορίες για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη βουλή της ΠΓΔΜ, η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία της αλλαγής ονομασίας της χώρας, με το να θέσει επιπλέον αιτήματα.

Σημειώνεται πως οι Αλβανοί αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού των 2,1 εκατ. κατοίκων της ΠΓΔΜ, ενώ το ζήτημα της βελτίωσης των δικαιωμάτων των Αλβανών συζητήθηκε πολύ έντονα ιδιαίτερα το 2017. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της Αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα, όμως δεν υπήρξαν αλλαγές και στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk