Τρεις μήνες δημιουργικής ανασυγκρότησης και ανακαίνισης χρειάστηκαν για το λίφτινγκ της κινηματογραφικής αίθουσας Νιρβάνα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Χωρισμένη στα δύο πλέον, οι αίθουσες Νιρβάνα 1 και 2 είναι έτοιμες να υποδεχθούν το κινηματογραφόφιλο κοινό ως Cinemax, ακολουθώντας την τακτική του σεβασμού και της αγάπης προς τον κόσμο αλλά και την Εβδομη Τέχνη.
Για την ακρίβεια, ο κινηματογράφος Νιρβάνα 1 και 2 Cinemax άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και είναι το τελευταίο μέχρι στιγμής ανανεωμένο στέκι πολιτισμού των Αμπελοκήπων, μιας περιοχής που έχει χαράξει ιστορία στους λάτρεις των Τεχνών αφού επί δεκαετίες συντηρεί πολλές κινηματογραφικές αίθουσες και θέατρα επίσης.
Η ιστορία της Νιρβάνας αρχίζει το 1939. Προτού διαμορφωθεί σε σινεμά, ο χώρος ήταν μία μεγάλη μάντρα με τεράστιες ποσότητες από ξύλα και κάρβουνα. Ως κινηματογράφος λειτούργησε για πρώτη φορά καλοκαίρι, ένα από τα πολλά θερινά σινεμά της πρωτεύουσας. Ομορφος χώρος, στο επίπεδο του πεζοδρομίου, αρκετά μεγάλης επιφάνειας, με το γνωστό χαλικάκι, τις πάνινες καρέκλες και την πρασινάδα σχεδόν σε όλη την εσωτερική περιφέρεια. Μάλιστα η Νιρβάνα κάποιες φορές λειτούργησε και ως θέατρο-βαριετέ, φαινόμενο συχνό για εποχές του παρελθόντος. Στο φαρδύ πεζοδρόμιο άπλωναν επίσης τραπέζια με καθίσματα για τους διερχόμενους πελάτες.
Νέα εποχή
Το 1964 ο θερινός κινηματογράφος Νιρβάνα κατεδαφίστηκε για να κτιστεί στο οικόπεδο συγκρότημα πολυκατοικιών, στο οποίο στεγάστηκε η χειμερινή Νιρβάνα (800 θέσεων τότε). Υπό αυτή τη μορφή λειτουργούσε μέχρι και σήμερα.
Οι επιλογές προγράμματος της Νιρβάνα διακρίνονταν πάντα από ποιότητα: ανεξάρτητος ευρωπαϊκός αλλά και αμερικανικός κινηματογράφος.
Σήμερα, οι αίθουσες Νιρβάνα 1 και 2 Cinemax έχουν χωρητικότητα 370 και 280 θέσεις αντιστοίχως και η επένδυση που έχει γίνει σε αυτές γίνεται αμέσως ευδιάκριτη: είναι πλήρως ανακαινισμένες με αμφιθεατρική διάταξη (Stadium seating), έχουν εξοπλισμό καινούργιων συστημάτων ψηφιακής προβολής και ήχο DOLBY DIGITAL 7.1.
Μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς θα κάνουν πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν στις νέες αίθουσες της Νιρβάνα Cinemax. Ανάμεσά τους οι «Suspiria» του Λούκα Γκουαντανίνο, «Κορίτσι» (Girl) του Λούκας Ντοντ, «Η Ντιλιλί στο Παρίσι» (Dilili in Paris) του Μισέλ Οσελό, «Το ξέρουν όλοι» (Todos lo saben) του Ασγκάρ Φαραντί, «A beautiful boy» του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν και πολλές άλλες.
Οι αίθουσες Νιρβάνα 1 & 2 Cinemax θα συμβάλουν στην προσφορά ποικίλων θεαμάτων και θα αποτελέσουν κέντρο συνάντησης, πολιτισμού, σκέψης, αναζητήσεων και διασκέδασης. Θα φιλοξενήσουν κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, παρουσιάσεις, master classes, ξεχωριστές avant-premier και φεστιβάλ.
Να σημειώσουμε τέλος ότι η αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη στάση μετρό Αμπελόκηποι, γεγονός που έχει κάνει την πρόσβαση σε αυτήν πολύ εύκολη.