Συνεχίζεται η διγλωσσία στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια που ανοίγει τον δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον κυβερνητικό εταίρο να καταγγέλλει χρηματισμό βουλευτών του αντιπολιτευτικού κόμματος της πΓΔΜ περί χρηματισμού βουλευτών

Λίγο μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας της Βουλής των Σκοπίων προκειμένου να περάσει η Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  συνεχάρει τον Ζόραν Ζάεφ ενώ την ίδια ώρα ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος υιοθετεί τις καταγγελίες του VMRO-DPMNE περί χρηματισμό βουλευτών.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1053393259660230657

«Συγχαρητήρια τον φίλο μου @ Zoran_Zaev! Η εκλογή απόψε είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας» έγραψε στο twitter o πρωθυπουργός  λίγα λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην βουλή της ΠΓΔΜ η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη συνταγματική αλλαγή» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο twitter.

https://twitter.com/PanosKammenos/status/1053368702043873282

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και αυτός με μήνυμά του στο twitter ουσιαστικά υιοθετεί τις καταγγελίες για δωροδοκίες στα Σκόπια προκειμένου να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.  Ο Π. Καμμένος αναφέρεται εμμέσως στις δηλώσεις που έκανε ενώπιον δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE ο οποίος μίλησε για προτάσεις 2 εκατομμυρίων, σε βουλευτές του κόμματος του ώστε να… παραχωρήσουν την ψήφο τους.

Ο εκπρόσωπος του Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας μέσω του ίδιου κοινωνικού δικτύου στον Πάνο Καμμένο, τον εγκάλεσε για διασπορά fake news που έχει ήδη διαψεύσει επισήμως η Κυβέρνηση και τον καλεί «στο πνεύμα της Δημοκρατίας και της καλής διπλωματίας» να δουλέψουν από κοινού για τη φιλία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μόλις λίγες ώρες πριν , είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος στον κυβερνητικό του εταίρο πως είναι «άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Όποιος εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα μετά την παραίτηση του πρώην υπουργου Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είχε διαμηνύσει προς όλους ότι δεν θα ανεχτεί καμία διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική.

 Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ικανοποίησή τους για την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή της πΓΔΜ εξέφρασαν άμεσα κυβερνητικά στελέχη μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε, ήταν το σχόλιο του Νίκου Παππά.

«Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Οι δύο χώρες και συνολικά τα Βαλκάνια μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λαοί θέλουν την ειρήνη και τη συνανάπτυξη» σημείωσε η Ράνια Σβίγκου