Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός θα ορκιστεί και ως υπουργός Εξωτερικών ενώ όπως άφησε να διαρρεύσει η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θα δώσει πολιτικό όρκο ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας το Σάββατο στις 10:30 το μεσημέρι. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά , υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός λόγος για την παραίτησή του και χαρακτηρίζοντας δια στόματος Τζανακόπουλου ακατανόητη την απόφασή του να φύγει από την κυβέρνηση, ο τέως ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και κατά του Π. Καμμένου, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο .

«Οποιος ρίχνει λάσπες έχει βρώμικα χέρια» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκρύπτει την αλήθεια για τους λόγους της παραίτησής του, ενώ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως δεν έχει κανέναν ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όπως είπε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος ρόλος σε αυτά τα θέματα ανήκει στον πρωθυπουργό και ο δεύτερος «στον υπουργό Εξωτερικών».

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει. Χθες Πέμπτη, υπήρξε η πρώτη ηχηρή παρέμβασή μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του «Πράττω». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως θα κινείται εκ αριστερών του κόμματος, επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και επανέλαβε, βάζοντας στο κάδρο τον Π.Καμμένο, ότι το υπουργείο Άμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς ανέβασε κάποια στιγμή τους τόνους κάνοντας λόγο για «οχετό που έχει ξεχυθεί σε βάρος εμού και της ευθύνης ενός πολιτικού να παραιτείται όταν έχει άλλη γνώμη. Ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε έναν να κάνει το καθήκον του υβρίζεται και πίσω από υβριστές υπάρχει ανηθικότητα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στο θέμα των μυστικών κονδυλίων το οποίο έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στην Αντιπολίτευση.

«Είμαι ο μόνος που έκανα νόμο να ελέγχονται από Βουλή. Επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί ρίχνουν λάσπη. Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως έχει βρώμικα χέρια. Επίμονα ζήτησα να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία , εκνευρίστηκαν μερικοί , είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ή με άλλους από άλλα κόμματα να έρθει πρόταση νόμου και να εξετάσουμε πως έγινε χρήση κονδυλίων από άλλα υπουργεία στα οποία δεν υπάρχει αυτή η δημοκρατική διαδικασία. Είναι αστείο ότι το μόνο υπουργείο έχει έλεγχο, να βρίσκεται σε κριτική από άλλους» φέρεται να δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του «Πράττω» προσήλθε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά (Α» Πειραιώς) αλλά όχι και ο Νίκος Τόσκας. Πληροφορίες που ήθελαν να δίνουν το «παρών» και άλλοι βουλευτές, δεν επιβεβαιώθηκαν.