Πρώτα απ’ όλα έχουμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να… διορίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως υπουργό Εξωτερικών μετά την παραίτηση (για άλλους καρατόμηση) του Νίκου Κοτζιά (φωτογραφία). Ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οχι βεβαίως με θρησκευτικό όρκο (κάτι τέτοια τα έχει ξεπεράσει), αλλά με πολιτικό όρκο ή διαβεβαίωση. Και όλα αυτά επειδή έκανε δεκτή με… «πόνο καρδιάς» την παραίτηση Κοτζιά. Κατά μία εκδοχή ο Πρωθυπουργός είχε οργιστεί με τη συμπεριφορά του κ. Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει και το υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία των Πρεσπών – να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς ήταν αυτός που τη διαπραγματεύτηκε και στήριξε, ενώ ο κ. Καμμένος ήταν αυτός που δεν θα την ψήφιζε. Και κάτι ακόμη: Εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διγλωσσίας και υπονόμευσης της κυβέρνησης. Αλλά ποιος είχε διαφορετική γλώσσα στην κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων; Ο κ. Κοτζιάς που καρατομήθηκε (με πόνο καρδιάς) ή ο κ. Καμμένος;

Οι… σωματοφύλακες του Πάνου

Στο τελευταίο εκρηκτικό Υπουργικό Συμβούλιο (σε αυτό που δεν άφησε ο κ. Τσίπρας να καταγράψουν οι κάμερες, γιατί μάλλον γνώριζε τι θα ακολουθούσε) διαμορφώθηκαν ορισμένες συμμαχίες, ενώ προέκυψαν και αντιπαλότητες, τις οποίες αμέσως θα σας μεταφέρω:

Πρώτα απ’ όλα έχουμε τους λεγόμενους υποστηρικτές-συμμάχους (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) του Πάνου Καμμένου. Δεν ήταν μόνον οι Τζανακόπουλος, Παππάς και βεβαίως ολίγον αλλά σαφέστατα ο κ. Τσίπρας που τον στήριξαν, ήταν και δύο άλλοι που αποτέλεσαν έκπληξη. Οπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πήραν και οι δύο τον λόγο και έδωσαν μπροστά στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κοτζιά μια παράσταση στήριξης του κ. Καμμένου εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο τον κ. Κοτζιά. Κυρίως ο κ. Τσακαλώτος που έδωσε όλο το… δίκιο στον κ. Καμμένο με αποτέλεσμα να έρθει σε αντίθεση με τη ρητορεία των 53+ (τον χαρακτήρισαν «καρικατούρα» και ότι κάνει προσωπική πολιτική). Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, εμφανίστηκε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και ο κ. Τζανακόπουλος για να αποτελειώσει από την κυβέρνηση τον κ. Κοτζιά. Στην πραγματικότητα ο κ. Τζανακόπουλος «κόπιαρε» φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για όσους δεν συμφωνούν να κατέβουν από το τρένο. Ακόμα και στις καρατομήσεις οι συριζαίοι δεν έχουν κάτι δικό τους. Αντιγράφουν το… ΠαΣοΚ.

Ο… σωματοφύλακας του Κοτζιά

Ως μοναδικός υποστηρικτής του κ. Κοτζιά στο Υπουργικό Συμβούλιο εμφανίστηκε ένας από τους… ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τον Τέρενς Κουίκ, που αλλάζει στρατόπεδο και πάει, όπως φαίνεται, με τους… «Πράττω» του κ. Κοτζιά. Τώρα δεν ξέρω εάν θα επανέλθει στους ΑΝΕΛ, αφού ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε, αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε μια… ευχή: Ευχήθηκε να ήταν… βουλευτής για να ψήφιζε με τα δυο του χέρια τη συμφωνία των Πρεσπών.

Χάνουμε και τον Κουίκ

Αυτή η μετάλλαξη του Τέρενς Κουίκ εξόργισε, απ’ ό,τι μαθαίνω, τον πρώην αρχηγό του στους ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, έχει έτοιμο αντικαταστάτη του, τον βουλευτή Λέσβου κ. Γιαννέλη.

Το Μπόλιγουντ πήγε Βουλή

Ηρθε με το διπλωματικό της αυτοκίνητο, χωρίς συνοδεία και αστυνομική φρουρά, στο Κοινοβούλιο και κατευθύνθηκε στο Εντευκτήριο Βουλευτών όπου είχε ραντεβού με τον νεοδημοκράτη βουλευτή και υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο. Τώρα θα πείτε τι δουλειά είχε η πρεσβευτής της Ινδίας στην Αθήνα με έναν απλό βουλευτή, πρώην αθλητή και μάλιστα μέσα στο Κοινοβούλιο. Γιατί, όπως γνωρίζετε, η πρεσβευτής της Ινδίας Σάμα Τζέιν αντιπροσωπεύει μία από τις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη και από τις πλέον ισχυρές οικονομίες. Η απορία λύθηκε με τις πρώτες συζητήσεις. Ο κ. Κουκοδήμος, που τελευταίως ανακατεύεται και με κινηματογραφικές παραγωγές τύπου… Μπόλιγουντ στην Πιερία, ζήτησε να είναι η Ινδία τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Αλλωστε η Ινδία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ.

Αλλά η Ινδή δεν έμεινε μόνον στα φεστιβάλ. Εκανε προτάσεις και για ινδικές επενδύσεις. Ναι, τις έκανε στον κ. Κουκοδήμο! Και επειδή τα αγγλικά του κ. Κουκοδήμου δεν είναι και τόσο σπουδαία, «προσέλαβε» τον γαλάζιο βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, που έτυχε να περνά από εκεί, ως άτυπο (και κυρίως) άμισθο διπλωματικό σύμβουλο για να ακούσει από την ινδή πρεσβευτή να λέει ότι η χώρα της ενδιαφέρεται να αγοράσει λιμάνια στην Ελλάδα (θέλει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) και να κάνει επενδύσεις στις κατασκευές αεροδρομίων. Αποκάλυψε μάλιστα στον κ. Κουκοδήμο και στον άτυπο διπλωματικό του σύμβουλο ότι ινδικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Αντάλλαξαν κάποια δώρα και εν συνεχεία η Ινδή έφυγε έτσι σεμνά όπως ήρθε, με τον κ. Κουκοδήμο να καμαρώνει γιατί το έπαιξε και λίγο… Πιτσιόρλας στη Βουλή.

Η κοσμοθεωρία των μνημονίων

Ηταν ίσως το πλέον επικό μεταμνημονιακό σαρδάμ αυτό που έγινε την Τετάρτη το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών τη Βουλής, όπου άρχισε παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαλαούρας παίρνει τον λόγο και κάνει το σαρδάμ, το οποίο σας μεταφέρω όπως ακριβώς έγινε από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής:

Μπαλαούρας: «Ολα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταθέτουν έναν προϋπολογισμό που ονομάζεται σενάριο βάσης. Αυτός ο προϋπολογισμός είχε διαμορφωθεί με κάποιες συνθήκες νωρίτερα, με το μεσοπρόθεσμο και τα λοιπά».

Αμυράς (βουλευτής Ποταμιού): «… κύριε πρόεδρε, δεν είναι έτσι όπως το λέτε».

Μπαλαούρας: «Ενα λεπτό, αφήστε με. Εμείς είμαστε εντός προγράμματος, είμαστε στα μνημόνια. Επομένως από το 2010 μέχρι…».

Αμυράς: «Τελικά δεν βγήκαμε από τα μνημόνια; Αυτό λέτε;».

Μπαλούρας: «Τώρα… Ημασταν στα μνημόνια, τώρα για πρώτη φορά…» (φωνές) «Τι έγινε, βρε παιδιά; τι έγινε, κύριε Αμυρά; Γιατί με διακόπτετε;».

Αμυράς: «Επειδή με αναφέρατε. Πολύ σημαντική η δήλωσή σας, κύριε πρόεδρε. Είχα πειστεί πως είχαμε βγει από τα μνημόνια. Καταρρέει το σύμπαν μου, ανατρέπεται η κοσμοθεωρία μου…».

Μπαλαούρας: «Εξυπνάδες τώρα… Ημασταν λοιπόν στα μνημόνια. Οπως τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι στα μνημόνια…».