Στην Αττική θα σταθμεύσει φέτος η κινητή έκθεση για τη διατροφή του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι σε 23 ελληνικές πόλεις, όπου οι ακτιβιστές του WWF άνοιξαν έναν μεγάλο διάλογο με χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών σχετικά με την υπεύθυνη διατροφή και την περιβαλλοντική της διάσταση.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), το Ταμείο υπενθυμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο υλοποιεί μία μεγάλη εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης». Στόχος της είναι να αποκαλύψει με εύληπτο και βιωματικό τρόπο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών μας με το περιβάλλον και την ανάγκη στροφής σε ένα πιο πράσινο, ισορροπημένο και υπεύθυνο διατροφικό μενού.

Μέσα σε διάστημα 9 μηνών (Οκτώβριος 2017 – Ιούλιος 2018) στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 4.030 μαθητές από 149 σχολεία της χώρας, ενώ σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα σεμινάρια επιμόρφωσης του WWF για τη διατροφή. Εξάλλου, περισσότεροι από 1.100 δάσκαλοι κατέβασαν από την ιστοσελίδα του προγράμματος το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που με ευφάνταστο τρόπο μαθαίνει στα παιδιά ότι «υγιεινό και γευστικό» πάνε πακέτο. Επιπλέον, 74 σχολεία πήραν μέρος στον σχολικό διαγωνισμό «Πρωταθλητές βιώσιμης διατροφής», πραγματοποιώντας συνολικά 625 βιωματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

Σε κάθε πόλη, οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης φαγητού, μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας και την υγεία του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου 2019) και στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον (4 Μαρτίου-19 Απριλίου 2019) με ώρες λειτουργίας τρία πρωινά την εβδομάδα. Η συμμετοχή των σχολείων θα γίνεται με κράτηση μέσω του website https://food.wwf.gr/.

Όπως σημειώνει το WWF, τη μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα αποτελεί η παραγωγή τροφής παγκοσμίως. Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η επανασύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον μιας κι έχει εκτιμηθεί ότι το μοντέλο μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού, σε σχέση με το κυρίαρχο πρότυπο διατροφής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει είτε να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων καταναλωτών ή λιανέμπορων, είτε να καταστρέφεται λόγω κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής. Την ίδια στιγμή, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι[1], ενώ στην Ελλάδα, μία τετραμελής οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα, σημειώνει: «Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, τότε θα χρειαστούν σχεδόν 3 πλανήτες σαν τη Γη για να παράσχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής. Ας σκεφτούμε πόσο νερό, ενέργεια, γη απαιτεί η παραγωγή του κάθε τροφίμου και θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη βαρύτητα που έχουν οι διατροφικές επιλογές μας. Για αυτό μέσα από την εκστρατεία «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» προτρέπουμε να στραφούμε σε ένα διατροφικό μενού με βάση τοπικά και εποχικά προϊόντα και έμφαση σε χορτοφαγικές επιλογές, να επανεκτιμήσουμε τη μεσογειακή διατροφή και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Είναι ζωτικό, παιδιά και ενήλικες, να γίνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη που καλείται να μας θρέψει όλους».