Το ΝΑΤΟ , που προωθεί σχέδια εντυπωσιακής αναβάθμισης της παρουσίας του στην περιοχή των Βαλκανίων επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει μια ανενεργή αεροπορική βάση στην Αλβανία.

Πρόκειται για μια παλιά αεροπορική βάση  στην πόλη Κούτσοβα, η οποία είναι γνωστή ως“πόλη του Στάλιν”.

Ηδη στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ έχει αναβαθμίσει την παρουσία  τοτυ (και συνεχίζονται οι συζητήσεις για περαιτέρω αναβάθμιση) με έντονη όμως την αμερικανική παρουσία στη Λάρισα, στον Βόλο και στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που προχωρούν με γοργό ρυθμό (πολύ πιο γοργό απ΄ότι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις) έργα για επέκταση της σημαντικότερης βάσης που διαθέτουν στην Ελλάδα, αυτή της Σούδας.

Η αεροπορική βάση στην Αλβανία, που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το ΝΑΤΟ είναι μία ανενεργή  βάση και το αλβανικό καθεστώς την χρησιμοποιεί ως νεκροταφείο παλαιών αεροσκαφών ρωσικής και κινεζικής κατασκευής που χρησιμοποιούσε (στην εποχή του Χότζα) η αεροπορία της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Αμυνας της Αλβανίας Ολγα Τσάσκα, το ΝΑΤΟ θα επενδύσει μόνον 50 εκατ. δολάρια για την ενεργοποίηση αυτής της βάσης, ποσό μικρό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στη μυστική βάση  ελικοπτέρων (Σινούκ και Απάτσι)που δημιούργησαν για ένα χρονικό διάστημα οι Αμερικανοί στην Κύπρο (στη βρεταική βάση της Επισκοπής) ξόδευσαν περί τα 70 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού  τηλεοπτικού δικτύου ABC.