Ο Φοίβος Δεληβοριάς πρεσβευτής της Αγοράς του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο σινεφίλ μουσικός καλείται να τονώσει ένα τμήμα όπου ναι μεν γίνεται σοβαρή δουλειά αλλά ανέκαθεν έπασχε από λάμψη

Μόνο για φέτος, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, καταξιωμένος και αγαπημένος μουσικός αλλά και παθιασμένος σινεφίλ, θα κρατήσει την ιδιότητα, του πρεσβευτή του τμήματος της Αγοράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι). Η Αγορά φιλοξενεί 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 14ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads,12 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 220 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.

Η επιλογή του πρεσβευτή της Αγοράς είναι μια νέα πρωτοβουλία του φεστιβάλ με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου ενός τμήματος στο οποίο όπως πολύ συχνά επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του,Ορέστης Ανδρεαδάκης «γίνεται σοβαρή δουλειά που αφορά το μέλλον».

Ωστόσο, η Αγορά βρισκόταν πάντα στις παρυφές της διοργάνωσης, ο ρόλος της ακουγόταν πάντα κάπως άχαρος, καθώς εκ των πραγμάτων δεν σχετίζεται άμεσα με το κοινό που παρακολουθεί την διοργάνωση. Στην Αγορά συζητιούνται σχέδια που θα φιλοξενηθούν στο μέλλον στο φεστιβάλ.

Ο Φ. Δεληβοριάς είναι μια τονωτική ένεση, μια «γέφυρα» που σύμφωνα με τους διοργανωτές «θα ενώνει τα μυστικά των επαγγελματιών του κινηματογράφου με τους προσκεκλημένους του φεστιβάλ, τους δημοσιογράφους αλλά και το ευρύ κοινό.»

«Ο ambassador θα πρεσβεύει και θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ. «Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα» γιατί για όσους δεν το γνωρίζουν, ο μουσικός,  από την εφηβική του κιόλας ηλικία,  όταν αγόρασε με το χαρτζιλίκι του την Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου του Σαντούλ,είναι ένας συνεπής λάτρης του σινεμά. 

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου Φεστιβάλ.

Κορυφαίες εφετινές δράσεις της Αγοράς:

Βραβεία αξίας 130.000 ευρώ

Στο τμήμα Works in Progress απονέμονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ. Τα βραβεία δίνουν το Eurimages (ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης κιν/κών συμπαραγωγών), η εταιρεία post production Graal και η εταιρεία υπηρεσιών ήχου και μουσικής MuSou.

Thessaloniki Locarno Industry Academy International (5-10Νοεμβρίου 2018)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Λοκάρνο παρουσιάζουν για τρίτη χρονιά το ThessalonikiLocarno Industry Academy International, φέρνοντας τη δράση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους και ανερχόμενους επαγγελματίες του σινεμά να επεκτείνουν τις εμπειρίες και διασυνδέσεις τους στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού. Χορηγός της δράσης είναι η εταιρεία παραγωγής Faliro House.

Training Day (6 Νοεμβρίου 2018)

Η Αγορά καθιερώνει τη δράση Training Day, η οποία απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα βρίσκονται στο 59ο Φεστιβάλ και θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει μια διεθνής αγορά. Στο φετινό Training Day θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το HellasFilm Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), καθώς και αντιπροσωπεία κινέζων παραγωγών που θα συζητήσουν ευκαιρίες συμπαραγωγής ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία marketing για την ανάπτυξη και προώθηση μιας ταινίας, αλλά και τη διαδικτυακή διανομή μέσω blockchain, το ίντερνετ του μέλλοντος.

Το Crossroads – Φόρουμ συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2018)

Το τμήμα Crossroads της Αγοράς επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Στόχος του, να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

 

Τα βραβεία του τμήματος προσφέρουν η εταιρία post-production 2|35 Inc, το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το ARTE France, το Producer’s Network του Φεστιβάλ Καννών, το Sofia Meetings του Φεστιβάλ της Σόφιας, το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, το Cinemed, η Heretic Asterisk* και το Ευρωπαϊκό εργαστήρι παραγωγών EAVE.

 

Φέτος, στο Crossroads συμμετέχουν τα ακόλουθα ελληνικά projects:

 

  1. 40 DAYSΣκηνοθεσία-παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου-P.PProductionsΣυμπαραγωγή: Twenty Twenty Vision,ManyfilmsΕλλάδα-Γερμανία-Γαλλία
  2. BARBAROSSAΣκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας, Παραγωγή:Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης – Boo Productions,Ελλάδα
  3. MAYSOONΣκηνοθεσία: Νάνσυ Μπινιαδάκη, Παραγωγή:Christopher Zitterbart – Watchmen ProductionsΓερμανία Σε συνεργασία με το MFI Script 2 Film Workshop
  4. MIGNONΣκηνοθεσίαΣοφία Γεωργοβασίλη, Παραγωγή:Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2placeΣυμπαραγωγή: IrinaAndreea Malcea – Luna FilmΕλλάδα- Ρουμανία
  5. THE VOICE OF AN ANGELΣκηνοθεσίαΤηλέμαχος Αλεξίου, Παραγωγή: Anja Wendell –  Czar Film, Συμπαραγωγή: Φένια Κοσσοβίτσα – BlondeΓερμανία-Ελλάδα
  6. VORTEXΣκηνοθεσία: Χρύσανθος Μαργκώνης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Blackbird Production, Ελλάδα

 

>>Δείτε όλα τα projects του Crossroads εδώ:

http://www.filmfestival.gr/el/professionals/mediapress/26688-ofoivosdelivoriasambassadortisagorastou-59oufestival

 

Τα Agora Works in Progress (8 Νοεμβρίου 2018)

Το τμήμα Agora Works in Progress δίνει τη δυνατότητα σε επιλεγμένους sales agents, διανομείς και προγραμματιστές φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, σ’ ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους. Για όγδοη χρονιά, συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει βραβείο με υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία του Works in Progress. Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης κιν/κών συμπαραγωγών Eurimages απονέμει το βραβείο Lab Project Award(έως και 50.000 ευρώ) σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα του τμήματος. Η ελληνική εταιρία MuSouπροσφέρει τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, βοήθεια στην ανεύρεση και διασφάλιση μουσικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.

 

Φέτος, στα Agora Works in Progress συμμετέχουν τα ακόλουθα ελληνικά projects:

 

  1. IN THE STRANGE PURSUIT OF LAURA DURAND,Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαβέλλας, Παραγωγή: Τζίνα Πετροπούλου – Vox Documentaries, Συμπαραγωγή: AlatasFilms, 2|35, CektaFantasia Audiovisual LtdNovi FilmPunkFilm ΕλλάδαΣερβία-Βοσνία & Ερζεγοβίνη

 

2.     A SIMPLE MAN, Σκηνοθεσία: Τάσος Γερακίνης, Παραγωγή: Νίκος Μουστάκας – Bad Crowd, Συμπαραγωγή: Arizona Films,Ελλάδα-Γαλλία (Out of Competition)

>>Δείτε όλα τα projects του Agora Works in Progress εδώ:http://www.filmfestival.gr/el/professionals/media-press/26688-o-foivos-delivorias-ambassador-tis-agoras-tou-59ou-festival

Επιπλέον, η Αγορά του ΦΚΘ παρουσιάζει δύο νέες πρωτοβουλίες για τους επαγγελματίες του σινεμά:

 

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου: Εργαστήρι Καινοτομίας Europa Cinemas

(αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, Μουσείο Κινηματογράφου, 10:00 – 18:00)

Το ΦΚΘ, τα Europa Cinemas και η Ένωση Αιθουσαρχών Ελλάδας συνδιοργανώνουν το Europa Cinemas Innovation Day Lab με θέμα «Ο κινηματογραφικός θεατής του σήμερα και του αύριο: Πώς να αναπτύξετε και να ανανεώσετε το κοινό σας», που απευθύνεται σε αιθουσάρχες. Εισηγήτριες είναι οι Nina Pečeδιευθύντρια του Kinodvor(Σλοβενία) και Marynia Gierat, μάνατζερ του Kino Pod Baranami(Πολωνία).

 

Σάββατο 10 Νοεμβρίου: Η παιδική ταινία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

(Αποθήκη Γ’, 12:00 – 14:00)

Το Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του νεανικού κοινού για το παρόν και το μέλλον της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζει τη δράση «Ταινίες για τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η κατάσταση των πραγμάτων», με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αγορά:agora@filmfestival.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk