Το ότι η οικονομική κρίση (και όχι μόνο η οικονομική) που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, μεταξύ των οποίων και πολλούς επιστήμονες, να μεταναστεύσουν για να βρουν στο εξωτερικό μία καλύτερη τύχη, είναι πάνω-κάτω γνωστό.
Μεταξύ των λόγων που ώθησαν σε αυτή τη μετοικεσία δεν είναι μόνο οι βιοποριστικές ανάγκες, αλλά και οι λόγοι οι οποίοι απηχούν την «ελληνική παθογένεια». Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή της χώρας αλλά και για την οικονομία διότι στερούν από την Ελλάδα χέρια απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξή της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με το σωματείο Ελληνικές Ρίζες διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Η μετανάστευση των ελλήνων επιστημόνων.
Υπάρχει ελπίδα;» και φιλοξενούν, κατ’ αναφορά των ομιλιών, τους παρακάτω επιστήμονες: τον δρα Σπ. Παπαευθυμίου, επίκουρο καθηγητή Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών στο ΕΜΠ, τον δρα Αντ. Κλαδά, καθηγητή στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος στο ΕΜΠ, και τον κ. Β. Παπανικολάου, ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου με προσέλευση στις 19.00, στο θέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,  Παγκράτι), ενώ επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δρ Β. Γρηγορίου, ο οποίος και θα ανοίξει την εκδήλωση. Θα προλογίσει ο πρόεδρος του σωματείου Ελληνικές Ρίζες κ. Β. Ντόβας. Την ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού της εκδήλωσης έχει ο δρ Ν. Σίμος.
Οι ομιλητές
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο καθηγητής Σπ. Παπαευθυμίου θα μιλήσει για τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία της μετανάστευσης των ελλήνων επιστημόνων, ο καθηγητής κ. Αντ. Κλαδάς θα αναφερθεί στην Ερευνα και στην Εφαρμοσμένη Καινοτομία, ως μέσο ανάσχεσης αυτής της μετανάστευσης, και ο κ. Β. Παπανικολάου θα παρουσιάσει την εμπειρία του ως καταξιωμένου ερευνητή, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα κατά το τρέχον στάδιο, μετά από 4ετή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα στις ΗΠΑ. Μια σύντομη εισαγωγή στο φαινόμενο της σημερινής μετανάστευσης των ελλήνων επιστημόνων θα γίνει από τον δρα Ν. Σίμο.
«Υπάρχει ελπίδα;» αναρωτιέται το σωματείο Ελληνικές Ρίζες στον τίτλο της εκδήλωσης. Και δίνει την απάντηση: «Ναι, αν πιστέψουμε ότι μπορούμε και εμείς να προωθήσουμε την εφαρμοσμένη καινοτομία, διότι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το διαθέτουμε. Και ακόμη, οι γείτονές μας κινούνται πολύ ταχύτερα. Ας το δούμε κι αυτό».
Είσοδος ελεύθερη.