«Μια αντιπολεμική έκθεση με αφορμή το χθες» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ χαρακτηρίζει μία από τις επόμενες πολιτισμικές προσπάθειές της, τίτλος της οποίας είναι «Το τρένο του φόβου».
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης, η οποία είναι της εικαστικής ομάδας CITY READS και επιμελείται η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη. Οι μεταγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τα «τρένα του θανάτου» προς τα κολαστήρια-στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου λόγω της φυλής τους έπρεπε να πεθάνουν, οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ορμώμενοι από αυτή τη μαύρη στιγμή της Ιστορίας, έλληνες καλλιτέχνες καλούνται να τη σχολιάσουν με το έργο τους. Αφορμή για τη δράση στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ είναι η ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018.
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος γλύπτες, ζωγράφοι και φωτογράφοι οι οποίοι αναπτύσσουν ο καθένας τη δική του καλλιτεχνική ιδέα μέσα στο «κουκούλι» των κουπέ του New Wagon της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου. Με αυτόν τον τρόπο στόχος είναι η ανάπλαση μιας συγκινησιακά φορτισμένης εποχής. Για την Τατιάνα Λύγαρη που εδώ και χρόνια διευθύνει ακούραστα την  Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, το «Τρένο του φόβου» είναι «μια αντιπολεμική έκθεση με αφορμή το χθες αλλά τόσο επίκαιρη, για να μη σβήσει η μνήμη και να διαβάσουν οι νεότεροι την περιπέτεια της ανθρωπότητας μέσα από τους πολέμους».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι με σχετικά βιβλία, κάποια από τα οποία αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία των εικαστικών έργων που εκτίθενται. Σε ό,τι αφορά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, είναι οι εξής έντεκα: Εβίτα Γαβριήλ, Μαρία Γεννιτσαρίου, Μαρία Διακοδημητρίου, Ράνια Καπελιάρη, Νίκος Λεοντόπουλος, Κλειώ Μακρή, Αντώνης Παναγόπουλος, Μανόλης Ρομαντζης, Δώρα Ταράση, Εύη Τσάδαρη, Σαρίτα Χαΐμ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου (20.00) ενώ οι επισκέψεις-ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται ως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα της έκθεσης. Η είσοδος είναι δωρεάν ενώ στον χώρο της έκθεσης δεν πραγματοποιείται πώληση των υπό έκθεση βιβλίων.