Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) επέστρεψε με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπαιδευτικές δράσεις που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους και σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά, καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά του. Επίσης κύριος σκοπός των υπευθύνων του μουσείου είναι να το αγαπήσουν τα παιδιά από τη βρεφική τους κιόλας ηλικία.

Για τα παιδιά 1-3 ετών

Για τους πολύ μικρούς φίλους του μουσείου (1-2 και 2-3 ετών), οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής: για παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο 10.00 – 10.50 και για παιδιά 2-3 χρόνων γίνονται αργότερα, στις 11.10 – 12.00.
Ετσι για τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 22 του μηνός: Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ήχους και παράγουν θορύβους με πρωτότυπα υλικά στη δράση «Απόψε κάνεις μπαμ!», ενώ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους ψωμί στη δράση «Ενα ψωμί νόστιμο πολύ!».
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 θα παίξουν με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά, θα δημιουργήσουν πύργους, θα τους γκρεμίσουν και θα μάθουν να ισορροπούν στη δράση «Χτίζω και γκρεμίζω», ενώ την επομένη μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα και τις συλλογές του Μουσείου θα ανακαλύψουν τα μεγέθη.

Για παιδιά 3-12 ετών

Για τα παιδιά 3-12 ετών οι υπεύθυνοι του Μουσείου έχουν ετοιμάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και βασισμένες στην ενεργό συμμετοχή, την εμπειρία με τα αντικείμενα και το παιχνίδι.
Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου «Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον… κόσμο!». Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο και να γνωρίζουν από τα ζώα της υδρογείου, τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τις συνήθειες των λαών γύρω από το τραπέζι κ.ά. Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, οι μικροί φίλοι του Μουσείου ανακαλύπτουν εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και μετακίνησης, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τα σήματα της Τροχαίας και φτιάχνουν το κολατσιό τους για τον δρόμο.
Τέλος, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου οι χώροι του ΕΠΜ θα «πλημμυρίσουν» με τέχνη εμπνευσμένη από το φθινόπωρο. Μουσική, εικαστικά, μαγειρική είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου μικροί και μεγάλοι γίνονται επιστήμονες. Πειραματίζονται με τον μαγνητισμό, εξετάζουν μορφές ενέργειας, ερευνούν τις ιδιότητες του αέρα και πειραματίζονται με μαγειρικές αλχημείες.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά 3 έως 12 ετών καθώς και για το κόστος συμμετοχής όλων των δράσεων μπορείτε να καλέσετε στο 210 3312 995.

Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας διοργανώνει τη δράση «Πολλές γλώσσες, Μια γιορτή»(*) που θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 ως τις 15.00, στο Ωδείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας θα φιλοξενεί την περιοδεύουσα έκθεση βιβλίου «Μια φορά κι έναν καιρό…   η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της πολυγλωσσίας», που περιλαμβάνει εκδόσεις του γνωστού παραμυθιού σε δεκάδες γλώσσες, ευρωπαϊκές και όχι μόνο.
Με αφορμή, λοιπόν, την «πολύγλωσση» Κοκκινοσκουφίτσα, το Μουσείο προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, με όχημα τη γλώσσα, από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών.
Από τις 11.10 έως τις 12.00 το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 5-7 χρόνων, ενώ από τις 12.10 έως τις 13.00 το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά 7-12 χρόνων. Το δίωρο 13.00 – 15.00 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι ελεύθερης ροής. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην υποδοχή του Μουσείου κατά την ημέρα διεξαγωγής των προγραμμάτων.