Πάτμος και θρησκευτική μουσική

Κοσμοπολίτισσα και συγχρόνως αξιοσέβαστη, ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η Πάτμος υποδέχεται και πάλι μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές καλοκαιρινές δραστηριότητές της: το 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου διοργανώνεται εφέτος από την Τετάρτη 29 Αυγούστου ως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

''
Κοσμοπολίτισσα και συγχρόνως αξιοσέβαστη, ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η Πάτμος υποδέχεται και πάλι μία από τις κορυφαίες πολιτιστικές καλοκαιρινές δραστηριότητές της: το 17ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου διοργανώνεται εφέτος από την Τετάρτη 29 Αυγούστου ως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.
Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ξεχωρίζει για διαφόρους λόγους. Πρώτον, συνδυάζοντας την τέχνη με την πνευματικότητα, όπως αρμόζει ιδανικά στο νησί της αποκάλυψης, την «Ιερουσαλήμ» του Αιγαίου, καταφέρνει να αποκτήσει έναν χαρακτήρα μοναδικό. Δεύτερον, οι μουσικές βραδιές του γίνονται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως, εκεί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Ο ιερός χώρος ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ξεχωρίζει επίσης γιατί πλήθος κόσμου συρρέει στις εκδηλώσεις από κάθε γωνιά της γης, πιστό στην ετήσια καλλιτεχνική συνάντηση, που καθιστά για έναν ακόμα λόγο το ιερό νησί πόλο έλξης για την παγκόσμια κοινότητα.
Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εφετινού φεστιβάλ είναι το διαφορετικό μουσικό ενδιαφέρον της κάθε συναυλίας και οι συμμετοχές πολυπρόσωπων συνόλων από την Αγγλία (English Chamber Choir) και τη Ρωσία (Moscow Youth Chamber Choir), οι οποίες θα παρουσιάσουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα με χορωδιακά έργα. Επίσης, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου μαζί με δεκαμελή χορωδία θα ερμηνεύσουν το έργο «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» του Εμίλιο Καβαλιέρι, που είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί ποτέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βραδιά με σπιρίτσουαλ και σύγχρονα ξένα και ελληνικά τραγούδια που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Φεστιβάλ περιλαμβάνεται και μια ειδική βραδιά για παιδιά, από πέντε χρόνων και πάνω, στην οποία με μουσική, αφήγηση, εικόνες και τραγούδι θα παρουσιαστεί ένας μύθος του Αισώπου. Η εκπαιδευτική αυτή συναυλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον».
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλκης Μπαλτάς
Είσοδος ελεύθερη.

Πλήρες πρόγραμμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ» της Στέγης Βυζαντινών Τεχνών Λέσβου και σύνολο λαϊκών οργάνων
«Τα Χαίρε των Ελλήνων…» (Η Παναγία στην Ελληνική Μουσική Παράδοση)
Μαέστρος: Παναγιώτης Τσακύρης
Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε βυζαντινούς ύμνους για τη Θεοτόκο και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στην Παναγία. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει σχολιασμός των έργων και προβολή εικόνων της Παναγίας.
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
English Chamber Choir (Αγγλία, Λονδίνο)
Θρησκευτική χορωδιακή μουσική
Μαέστρος: Guy Protheroe
Τα θρησκευτικά έργα των επωνύμων συνθετών που θα παρουσιαστούν κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: έργα εμπνευσμένα από το Βυζάντιο (π.χ. Θεοδωράκη: Κασσιανή), έργα της δυτικής μουσικής παράδοσης (π.χ. Thomas Tallis) και έργα της ρωσικής ορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης (π.χ. Tchaikovsky).
Θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση δύο χορωδιακά έργα (των Ivan Moody και Αλκη Μπαλτά) που γράφτηκαν ειδικά για το 17ο Φεστιβάλ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Εκπαιδευτική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής
«Ο λαγός και η χελώνα» (μύθος Αισώπου)
Η ορχήστρα του φεστιβάλ και τρεις τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Α. Μπαλτά και με αφηγήτρια την ηθοποιό ΑνναΜόσχα Καμπόσου θα πραγματοποιήσουν στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» μια εκπαιδευτική συναυλία για τα παιδιά της Πάτμου (ηλικίες από 5 ετών και πάνω). Θα υπάρχει προβολή εικόνων και βίντεο σχετικών με τον μύθο για τον αγώνα δρόμου μεταξύ του λαγού και της χελώνας.
Η ιδέα του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, η σύνθεση μουσικής και η διασκευή γνωστών μουσικών έργων έγινε από τον Α. Μπαλτά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θρησκευτικά τραγούδια και μουσική νεότερων εποχών
l Τραγούδι: Σοφία Αβραμίδου
l Κλαρινέτο και ακορντεόν: Κοσμάς Παπαδόπουλος
l Κιθάρα: Αντρέας Ζιάκας
l Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας
Η τραγουδίστρια Σοφία Αβραμίδου και οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με σπιρίτσουαλ και πολλά σύγχρονα τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών, που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
«Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» – Ορατόριο
l Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
l Δεκαμελής Χορωδία
l Αφηγητής: Βαγγέλης Ψωμάς
l Μαέστρος: Αλκης Μπαλτάς
Το μεγάλης ιστορικής σημασίας έργο του Εμίλιο Καβαλιέρι (1550 – 1602) «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του Σώματος» είναι το πρώτο ορατόριο που έχει γραφτεί. Η Ψυχή και το Σώμα συνομιλούν για την επουράνια ζωή και για τους γήινους πειρασμούς. Στην εξέλιξη του έργου παρεμβαίνουν και άλλοι ήρωες, όπως π.χ. ο Χρόνος, ο Φύλακας Αγγελος και ακούγονται φωνές των καταδικασμένων στην Κόλαση και των ευτυχισμένων στον Παράδεισο.
Ολα τα φωνητικά μέρη, σολιστικά και χορωδιακά, ερμηνεύονται από τα μέλη της δεκαμελούς χορωδίας. Την εξέλιξη του έργου θα διαβάζει ο αφηγητής στα ελληνικά και αγγλικά (κείμενο: Αγκοστίνο Μάνι, μετάφραση: Βίκυ Στυλιανού).
Η διασκευή και ενορχήστρωση του έργου έγινε από τον Αλκη Μπαλτά.
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θρησκευτικά χορωδιακά έργα
Moscow Youth Chamber Choir (Νεανική Χορωδία από τη Μόσχα)
Μαέστρος: Mikhail Kudryavtsev
Με νέους ταλαντούχους τραγουδιστές οι οποίοι αποφοίτησαν από τα γνωστότερα μουσικά ιδρύματα της Μόσχας, η «Moscow Youth Chamber Choir» θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες νεανικές χορωδίες της Ρωσίας. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα θρησκευτικού περιεχομένου, κυρίως ρώσων συνθετών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk