«Οι Ελληνες είναι ήρωες, έρχονται από παντού να βοηθήσουν, έχουν καρδιά μεγάλη, αντίθετα από Βέλγιο, Γαλλία και τα λοιπά» είπε στον Alpha, με ιδιωματικά, σπασμένα ελληνικά, μια Βελγίδα που παραθερίζει εδώ και χρόνια στην πατρίδα μας και που είδε το σπίτι που είχε αγοράσει κοντά στο Μάτι να παραδίνεται στις φλόγες. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που την κάνει να μιλάει τόσο σκληρά για τους συμπατριώτες της, αν είναι δίκαια τα λόγια της ή αν, φορτισμένη από αυτά που έζησε τις τελευταίες ώρες, γίνεται υπερβολικά αυστηρή και τους αδικεί, σχεδόν δίνοντάς μας… γονιδιακό προβάδισμα.
Είναι όμως ωραίο ετούτη τη δραματική για την Ελλάδα περίοδο (δεν αναφέρομαι μόνο στις μέρες της φωτιάς, αναφέρομαι κυρίως στα χρόνια της κρίσης) να ακούς δυο καλές κουβέντες από ανθρώπους που σχεδόν πολιτογραφήθηκαν Ελληνες από αγάπη προς την πικρή αυτή πατρίδα. Την ίδια στιγμή, για να είμαστε και εμείς αυστηροί με τους εαυτούς μας, ο αυτοθαυμασμός για το νοιάξιμο, για την προσφορά βοήθειας από χιλιάδες Ελληνες προς τα θύματα της φωτιάς, όπως εκδηλώνεται μέσα από τον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) τα δελτία ειδήσεων αλλά και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Internet, είναι μάλλον περιττός. Καθένας από εμάς προσφέροντας στον συνάνθρωπο κάνει απλώς αυτό που πρέπει και τίποτα παραπάνω. Η αλληλεγγύη είναι φυσική αντίδραση μπροστά στον πόνο και στην καταστροφή. Η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Χιλιάδες λοιπόν Ελληνες, και όχι μόνο, βαδίζουν στον μονόδρομο της αλληλεγγύης τις τελευταίες ημέρες, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Η προσφορά αίματος ήταν πρωτόγνωρη, το επιβεβαίωσε το ΕΚΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), το οποίο μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι υπερκαλύφθηκαν οι ανάγκες σε αίμα. Αλυσίδες σουπερμάρκετ πρόσφεραν δωρεάν φαγητό. Εμπορικές επιχειρήσεις πρόσφεραν τα προϊόντα τους.
Πολλά ξενοδοχεία κάλεσαν τους αστέγους να φιλοξενηθούν (εντελώς δωρεάν) στα δωμάτιά τους. Χιλιάδες πολίτες προσέφεραν χρήματα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνος, καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής. Ιδιώτες και εταιρείες ενισχύουν διαρκώς τον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Βοήθεια συγκεντρώνουν ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, τα ΕΛΤΑ, ο Δήμος Ζωγράφου (που διέθεσε και τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσής του στη Ραφήνα για τη φιλοξενία αστέγων), ο Δήμος Λάρισας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Σύρου, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου… Ιδιωτικές κλινικές και ιατρικά κέντρα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Ενώσεις μεταναστών, ανάμεσά τους Κούρδοι και Παλαιστίνιοι, βοηθούν όπως μπορούν. Εθελοντές κάνουν καταδύσεις στον βυθό της πληγείσης περιοχής αναζητώντας τις σορούς εκείνων που δεν τα κατάφεραν. Φιλοζωικά σωματεία και ιδιώτες περιθάλπουν τα τραυματισμένα ζώα και φιλοξενούν εκείνα που έχουν χάσει τους ιδιοκτήτες τους. Πολλοί είναι και οι πολίτες που έχουν ανοίξει τις πόρτες των σπιτιών τους φιλοξενώντας ακόμη και αγνώστους.
Είναι αδύνατον να χωρέσουν όλοι όσοι συνδράμουν τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας σε μερικές αράδες, μπορούμε όμως να είμαστε υπερήφανοι για αυτούς και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Επειδή έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει. Μακάρι να κάνουμε και όλοι εμείς, όλοι μαζί, κράτος και πολίτες, εκείνο που πρέπει ή μάλλον να κάνουμε επιτέλους όλα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να επιβεβαιώσουμε με τον πιο δραματικό τρόπο τη δύναμη της αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ