• Αναζήτηση
 • Τέλος στις ελπίδες για ένταξη της Ελλάδας στο QE από τον Μάριο Ντράγκι

  Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE χωρίς το waiver, κάνοντας σαφές πως το waiver θα υπάρχει μόνο όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Κανένα περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, στις 21 Αυγούστου, δεν άφησε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
  Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, αφού καλωσόρισε «τις επιτυχημένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως αναμένει «την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου», σημείωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE χωρίς το waiver.
  Και έκανε σαφές πως το waiver θα υπάρχει μόνο όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.
  Ο κ. Ντράγκι έκλεισε τη συνέντευξη τύπου εκφράζοντας την αλληλεγγύηση όλων των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ στον ελληνικό λαό για το «τραγικό δράμα», όπως είπε που βιώνει τις τελευταίες ημέρες λόγω των πυρκαγιών.
  Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
  Νωρίτερα, τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2018 και τη λήξη των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του QE, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
  Συγκεκριμένα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
  Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.
  Προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.
  Η ΕΚΤ προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.
  Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.
  Αναμένεται να αναφερθεί και στην Ελλάδα, ως προς τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο QE, αλλά και διατήρησης του waiver μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον επόμενο μήνα.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk