• Αναζήτηση
 • Π. Μυλωνάς: Όρος επιβίωσης για τις τράπεζες η αλλαγή μοντέλου λειτουργίας

  Αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μετάλλαξη της Εθνικής Τράπεζας σε ένα σύγχρονο και δυναμικό οργανισμό, που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς στην Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μετάλλαξη της Εθνικής Τράπεζας σε ένα σύγχρονο και δυναμικό οργανισμό, που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς στην Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
  Μιλώντας προς τους μετόχους της τράπεζας, τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης όσο και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος προανήγγειλαν την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή.
  Διακήρυξαν δε την απόφαση της νέας Διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.
  Όπως είπε σχετικά ο κ. Μυλωνάς, «παρά την πρόοδο της οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Εθνική, το μέλλον επιφυλάσσει σημαντικές προκλήσεις».
  Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση με κύρια πηγή τις τράπεζες. Εδώ καλείται η Εθνική να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό ισολογισμό της για να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο».
  Οι νέες επικίνδυνες προκλήσεις
  Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως μακροπρόθεσμα, θα προστεθούν νέες και δυνητικά πιο επικίνδυνες προκλήσεις τόσο στην ΕΤΕ όσο και στις άλλες τράπεζες.
  Και πρόσθεσε πως «η ψηφιακή τεχνολογία και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο δημιουργούν ευκαιρίες σε νέους πιο ευέλικτους ανταγωνιστές να εισέλθουν στην αγορά».
  Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «η επιβίωση των συστημικών τραπεζών απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λειτουργικό τους μοντέλο. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε πολύ πιο ευέλικτοι και με σημαντικά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος».
  Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, «τούτο αναγκαστικά θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων. Θα απαιτήσει επίσης, την προσφορά πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και πιο καινοτόμων προϊόντων, με τις κλασικές συναλλαγές να έχουν πια πλήρως τυποποιηθεί».
  Εξήγησε δε ότι «αυτό το νέο λειτουργικό μοντέλο δεν είναι συμβατό με την παλιά κουλτούρα του τραπεζοϋπαλλήλου. Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των πελατών, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, γεγονός που απαιτεί νέες δεξιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης».
  Και συμπλήρωσε ότι «η διοίκηση της Εθνικής, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μετασχηματισμού με το οποίο προσδοκά να αντιμετωπίσει τόσο τα προβλήματα του παρελθόντος όσο και τις προκλήσεις του μέλλοντος που αναλύθηκαν προηγουμένως».
  Τέλος, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «θέλουμε να γίνουμε ξανά η πρώτη επιλογή στην εγχώρια αγορά, ο προτιμητέος συνεργάτης και σύμβουλος των Ελλήνων. Αρωγός μας, η ιστορική εμπιστοσύνη στο όνομα της Εθνικής από την ελληνική κοινωνία».
  Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
  Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα. Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα».
  Όπως είπε, «έφτασε η ώρα να δούμε το ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά».
  Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως «οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους. Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν».
  Και συμπλήρωση πως «γεγονός είναι ένα: το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ το Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της Τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας».
  Ο μετασχηματισμός
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, ο μετασχηματισμός αυτός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
  * Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μια νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα.
  * Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται ήδη με την συγκρότηση Επιτροπής Ηθικών Αξιών και Εταιρικής Κουλτούρας της τράπεζας.
  * Ξαναφτιάχνουμε μια τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
  Νέο Δ.Σ. με 4 αλλαγές
  Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας εξέλεξε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για την επόμενη τριετία.
  Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέλη εκ των οποίων 4 νέα, καθώς αποχώρησαν το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Marianne Okland και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ Χριστόφορος Κουφαλιάς, ενώ προστέθηκαν και δύο νέα μέλη.
  Το ΔΣ της τράπεζας έχει πλέον ως εξής:
  1. κ. Κώστας Μιχαηλίδης
  2. κ. Παύλος Μυλωνάς
  3. κ. Δημήτριος Δημόπουλος
  4. κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου
  5. κ. Claude Piret, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  6. κ. Χαράλαμπος Μάκκας, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  7. κ. Eva Cederbalk, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  8. κ. Andrew McIntyre, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  9. κ. John McCormick, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
  10. κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης
  11. κ. Περικλής Δρούγκας- ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το ν.3864/2010
  Εκτιμήσεις για οικονομία

  Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στον ισχυρό ισολογισμό της Εθνικής, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τη στρατηγική που διαμορφώνει η τράπεζα για τη νέα εποχή.

  Υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  «Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην οικονομία:

  * Πρώτον, παρατηρούμε υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο στα μακροοικονομικά μεγέθη

  * Δεύτερον, παρατηρούμε σημαντική πτώση της αβεβαιότητας, αναγκαία προϋπόθεση για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην χώρα μας. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίζει να αυξάνεται μόνο με την διαρκή και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

  * Τρίτον, η «υγεία» του τραπεζικού κλάδου έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους στον ELA, να έχουν επιταχύνει την μείωση των «κόκκινων δανείων» και να υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης χορήγησης νέων δανείων, ειδικά προς τον επιχειρηματικό κλάδο.

  Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει σήμερα τον πιο ισχυρό ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα:

  i) Έχει περιθώρια ρευστότητας, που της δίνουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία.

  ii) Έχει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, που πλέον προσεγγίζει το 40% και

  iii) τον — κατά πολύ — υψηλότερο δείκτη κάλυψης αυτών των δανείων με προβλέψεις (60%), που της δίνει την αναγκαία ευελιξία στην αντιμετώπιση τους.

  iv) Τέλος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 16.5%».

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk