• Αναζήτηση
 • Λιγότερες δημόσιες εγγραφές, περισσότερα αντληθέντα κεφάλαια

  Σε όλον τον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 660 δημόσιες εγγραφές και τα αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν στα 94,3 δισ. δολάρια.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Σε όλον τον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 660 δημόσιες εγγραφές και τα αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν στα 94,3 δισ. δολάρια. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών είναι μειωμένος κατά 21% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι γεωπολιτικές τριβές και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών ιδίως κατά το β’ τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α’ εξαμήνου από το 2015.
  Οι διαπιστώσεις αυτές περιλαμβάνονται στα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q2 2018. Στη χώρα μας, για ακόμη μία φορά, δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή κατά το α’ εξάμηνο του έτους. Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Σε μία περίοδο γενικότερης μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, εμφανίζεται με μηδενική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών. Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις».

  Ξεχωρίζει η Ινδία

  Στην EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η προσοχή εστιάστηκε στην Ινδία. Η αγορά των δημοσίων εγγραφών της χώρας συνέχισε να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχοντας το δεύτερο πιο ενεργό χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην Ινδία κατά το α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 32% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 31%.
  Συνολικά στην EMEIA, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές επηρέασαν αρνητικά το α’ εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μειώνεται κατά 4%.
  Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα παραμένουν ισχυρά. Τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ οι επιδόσεις του εξαμήνου υπερέβησαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών όσο και ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν.

  Ενισχύεται η δυναμική στην αμερικανική ήπειρο

  Η αμερικανική ήπειρος, παρά την αστάθεια των αγορών, σημείωσε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 35,3 δισ. δολάρια (αύξηση 31%) και ανακτώντας το προβάδισμα μεταξύ των άλλων γεωγραφικών περιοχών για πρώτη φορά μετά το 2014. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο NASDAQ κατατάσσονται μεταξύ των τριών πιο δραστήριων χρηματιστηρίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγραφών κατά 18% σε σχέση με το 2017.
  Αυτή η ισχυρή δυναμική είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις πρώτης ημέρας των δημοσίων εγγραφών ξεπέρασαν το 10% και οι επιδόσεις των μετοχών μετά τη δημόσια εγγραφή κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ κατά το α’ εξάμηνο αντιπροσωπεύουν το 83% του αριθμού και το 85% των αντληθέντων κεφαλαίων των αγορών της αμερικανικής ηπείρου.

  To 46% των εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

  Ενώ η διάθεση των επενδυτών για δημόσιες εγγραφές σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρέμεινε θετική, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 37%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
  Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 46% των δημοσίων εγγραφών και το 31% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο. Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk