Παλαιότερα, όταν μιλούσαμε για ξένες σειρές αναφερόμασταν κυρίως σε αμερικανικές και αγγλικές. Δεν βλέπαμε πολύ συχνά παραγωγές από άλλες χώρες της Ευρώπης. Επειτα μας ήλθαν οι (κακοπαιγμένες) βραζιλιάνικες σαπουνόπερες και ακολούθως τα (πιο ευπρόσωπα) τουρκικά σίριαλ, κυρίως δακρύβρεχτα δράματα.
Σήμερα, την εποχή που η τηλεόραση περνάει (με επιτυχία) στο Διαδίκτυο, τα τηλεοπτικά σύνορα καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες κι στο θέμα της μυθοπλασίας: Πλατφόρμες όπως το Netflix (που μας αφορά άμεσα αφού δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με όλο και περισσότερες παραγωγές του να περιλαμβάνουν ελληνικούς υποτίτλους) αγοράζουν και προβάλλουν ή συμμετέχουν στην παραγωγή ψυχαγωγικών σειρών από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον: Για πρώτη φορά έχουμε τόσο πολλές επιλογές. Επιπλέον, η παρεχόμενη ποικιλία έχει και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, καθώς φέρνει στα σπίτια μας εικόνες, συνήθειες, συμπεριφορές, σκηνές από τον τρόπο ζωής άλλων λαών, ξεκινώντας από τους γείτονές μας Ιταλούς και φτάνοντας στην Αργεντική, στην Ινδία και στην Ιαπωνία. Αυτή μάλιστα τη στιγμή είναι στα σκαριά το «1983», η πρώτη πολωνική σειρά με την υπογραφή του Netflix, και το «Bardo» από την Ταϊβάν, η πρώτη σειρά της πλατφόρμας στην κινεζική γλώσσα. Ας δούμε, όμως, μερικά από τα διεθνή σίριαλ νέας εσοδείας που μπορούμε να παρακολουθήσουμε και στην Ελλάδα.

Ισπανία: Ο θρίαμβος

Η πιο δημοφιλής μη αγγλόφωνη σειρά του Netflix ήρθε από τη Μαδρίτη: Το «Casa de papel» (που στα ελληνικά αποδόθηκε «Η τέλεια ληστεία») έχει όλα τα συστατικά της μεγάλης επιτυχίας, πανέξυπνο σενάριο, εξαιρετική σκηνοθεσία και θαυμάσιες ερμηνείες. Η διαδικτυακή πλατφόρμα αγόρασε τα δικαιώματα από τον ισπανικό Antena 3, «πείραξε» λίγο τον αριθμό των επεισοδίων και τη δομή τους και παρουσίασε δύο χορταστικούς κύκλους, ενώ ετοιμάζει και τον τρίτο που θα προβληθεί μέσα στο 2019. Η σειρά είναι μια γεμάτη ανατροπές περιπέτεια με κεντρικά πρόσωπα τα μέλη μιας σπείρας που οργανώνουν τη ληστεία του αιώνα και τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν. Εθιστικό θέαμα!

Γερμανία: Ο τρόμος

Το «Dark» διαδραματίζεται σε μια βιομηχανική κωμόπολη, χαμένη μέσα σε ένα δάσος, από εκείνες τις πόλεις όπου ο χρόνος μοιάζει κολλημένος, όπου η ρουτίνα κυριαρχεί και όπου τίποτα δεν συμβαίνει. Αυτό το καθημερινό… τίποτα θα αρχίσει να γίνεται κάτι, κάτι το τρομακτικό, όταν ένα έφηβο αγόρι θα εξαφανιστεί. Η έννοια του χρόνου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι το (σκοτεινό, εν προκειμένω) θέμα που διαχειρίζεται η πρώτη γερμανική σειρά του Netflix. Αργοί ρυθμοί (υπερβολικά αργοί ορισμένες φορές), υποβλητική ατμόσφαιρα, καλές ερμηνείες, εσωστρέφεια και μελαγχολία, σε ένα… dark και «στρυφνό» σενάριο με δυνατές ανατροπές –που όμως, ακριβώς λόγω της στριφνότητάς του, δεν είναι πάντα εύκολο να το παρακολουθήσεις. Ο δεύτερος κύκλος ετοιμάζεται.

Βραζιλία: Η επιστημονική φαντασία

Ο πλανήτης Γη έχει μετατραπεί σε μια κόλαση βίας, εξαθλίωσης και δυστυχίας. Υπάρχει όμως και μια περιοχή όπου η ευημερία συνεχίζεται και όπου μπορούν να εισέλθουν και να ζήσουν μόνο οι εκλεκτοί. Εκεί θα φτάσει μόνο το 3% εκείνων που θα αποφασίσουν να το προσπαθήσουν, να περάσουν τις εξετάσεις-δοκιμασίες που θα τους το επιτρέψουν, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τους δικούς τους. Το βραζιλιάνικο «3%» είναι η πρώτη σειρά του Netflix στην πορτογαλική γλώσσα. Σκηνοθετεί ο εξ Ουρουγουάης καμέραμαν και σκηνοθέτης Σεζάρ Σαρλόνε. Ο τρίτος κύκλος θα παιχθεί μέσα στο 2019.

Δανία: Η σωστή (;) εκπαίδευση

Η Ρίτα είναι ανύπανδρη μητέρα τριών παιδιών και δασκάλα σε ένα σχολείο σε μια πόλη κοντά στην Κοπεγχάγη. Το δανέζικο σίριαλ που φέρει το όνομά της, «Rita», και παρακολουθεί τη ζωή της είναι τρυφερό και αστείο. Και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το εκπαιδευτικό σύστημα και για την καθημερινή ζωή στη Δανία. Η πρωταγωνίστρια Mille Dinesen είναι απολαυστική, και μέσα από τα (άφθονα) προτερήματα και μέσα από τα (επίσης άφθονα) ελαττώματα της ηρωίδας που ερμηνεύει. Εξαιρετικά πλασμένοι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες που την πλαισιώνουν, από τον διευθυντή του σχολείου και εραστή της ως τον πεθερό του γιου της –και επίσης εραστή της.

Ιαπωνία: Τα manga

Ο Σατόρου Φουτζινούμα εργάζεται ως ντελιβεράς σε πιτσαρία, σχεδιάζει manga και έχει υπερφυσικές ικανότητες: Μπορεί να ταξιδεύει στο παρελθόν λίγα λεπτά πριν να συμβεί κάτι κακό και να το διορθώνει. Οταν η μητέρα του δολοφονείται, κρίνεται ένοχος. Για να βρει την αλήθεια και για να προσπαθήσει να τη σώσει ταξιδεύει 18 χρόνια πίσω. Η τηλεοπτική μεταφορά ενός δημοφιλούς manga δίνει μια σπάνια ευκαιρία στον τηλεθεατή από τη Δύση να έλθει σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα και να πάρει μια γεύση από έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο ζωής (και σκέψης).

Ιταλία: Η Μαφία

«Suburra: Υπόγεια Πόλη». Πρόκειται για prequel της ταινίας «Suburra» που βασίστηκε (με τη σειρά της) στο βιβλίο των Κάρλο Μπονίνι και Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο «Suburra – Ρώμη, πρωτεύουσα της Μαφίας» (Βιβλιοπωλείο της Εστίας). Θέμα της το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά σε Ρώμη και Βατικανό. Στην ιταλική σειρά, που τον περασμένο Ιανουάριο ανανεώθηκε και για δεύτερο κύκλο, παίζει και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Νορβηγία: Το ψύχος

Το καθήκον του απέναντι στην κοινωνία και το καθήκον απέναντι στην οικογένειά του μπερδεύονται με τραγικές συνέπειες όταν ένας αστυνομικός αναλαμβάνει τη διαλεύκανση μιας δολοφονίας. Το νορβηγικό «Borderliner» είναι σκοτεινό και ομιχλώδες όπως και οι χειμώνες στον ευρωπαϊκό Βορρά. Οπως και οι ψυχές των ηρώων του. Εξαιρετικός, μέσα στη θλίψη και στην αγωνία του, ο πρωταγωνιστής Τομπίας Σάντελμαν, γνωστός από τη συμμετοχή του στην ταινία «Kon-Tiki» και στα σίριαλ «The last kingdom» και «Marcella».

Αργεντινή: Ο έρωτας

Η ζωή μιας επιτυχημένης σχεδιάστριας και ανύπανδρης μητέρας γίνεται άνω κάτω όταν συναντά έναν μυστηριώδη άνδρα. Η «Edha» που μας έρχεται από το Μπουένος Αϊρες έχει πολύ λατινοαμερικανικό πάθος αλλά και πολύ μυστήριο. Και ρίχνει αδιάκριτες ματιές στα παρασκήνια του κόσμου της μόδας.

Μεξικό: Το ποδόσφαιρο

Οταν ο ζάπλουτος πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πεθαίνει, οι κληρονόμοι του στήνουν πόλεμο μεταξύ τους. Ανάμεσά τους και τα δύο παιδιά του, ο γλεντζές, άσωτος γιος του και η σοβαρή, εργασιομανής κόρη του, που επιβεβαιώνουν πως όσο «το αίμα νερό δεν γίνεται», όταν τα λεφτά είναι πολλά, ακόμα και οι πιο στενές σχέσεις μπαίνουν σε κίνδυνο. Το μεξικανικής παραγωγής «Club de cuervos» μπορεί να είναι τρυφερό, συγκινητικό και αστείο την ίδια στιγμή.

Ινδία: Ο μυθολογικός δαίμονας

Ghoul είναι ένας δαίμονας της ισλαμικής μυθολογίας. «Ghoul» είναι και ο τίτλος του ινδικού αιματοβαμμένου θρίλερ που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 24 Αυγούστου. Η ιστορία του διαδραματίζεται σε μια στρατιωτική βάση, όπου ένας άνδρας θα καταληφθεί από ένα αποτρόπαιο πνεύμα. Πρόσφατα ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix και ο πρώτος κύκλος του επίσης ινδικού «Sacred games».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ