• Αναζήτηση
 • ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις καναλιών για ακύρωση του διαγωνισμού για τις 7 άδειες

  Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας - σύμφωνα με πληροφορίες - τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών, δίδει όμως τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να προσφύγουν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

  Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – σύμφωνα με πληροφορίες – τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών, δίδει όμως τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να προσφύγουν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

  Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γεώργιο Παπαγεωργίου (μετά την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου Νικολάου Σακελλαρίου) και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απεφάνθη για το θέμα της χορήγησης των 7 τηλεοπτικών αδειών. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη απασχόλησε τους δικαστές το γεγονός ότι έχουν ήδη εκλείψει ακυρωτικοί λόγοι που επικαλέστηκαν και προέβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί λόγω της συνεχιζόμενης αδειοδοτικής διαδικασίας. Οι ιδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, κατά τρόπον ώστε η απόφαση να δημοσιευθεί άμεσα.

  Το ιστορικό

  Τον Οκτώβριο του 2016 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου είχε κρίνει ,κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών.

  Όλοι στρέφονταν τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ, ζητωντας, μεταξύ άλλων, να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

  Η πλευρά των καναλιών υποστήριζε ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

  Ακόμη, τα κανάλια υποστήριζαν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, καθώς μπορεί να χορηγηθούν 16 άδειες. Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ.

  Media
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk