Για ένα ακόμα καλοκαίρι, «Το Βήμα» συνεχίζει την προσπάθεια που άρχισε πρώτο το 2011 με προσφορά μειωμένου εισιτηρίου σε επιλεγμένους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας. Εξι υπέροχα στέκια σε διαφορετικές γωνιές της Αθήνας επιμένουν, παρά τη δυσκολία των εποχών, να προσφέρουν πολιτισμό και ψυχαγωγία. Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένας θεσμός που σε καμία άλλη χώρα δεν έχει αίγλη αντίστοιχη με αυτήν που απολαμβάνει στη δική μας και αίθουσες όπως το Θησείον, ο Ζέφυρος, το Λιλά, το Βοξ, η Ριβιέρα και το Σινέ Διονύσια στην Καλλιθέα είναι η τρανή απόδειξη. Αλλά και το γεγονός ότι άλλες αίθουσες που δεν μετέχουν στην προσφορά μας, όπως το Σινέ Ανεσις στους Αμπελοκήπους και η Αριάν στην Γλυφάδα, ανοίγουν και πάλι ύστερα από πρόσκαιρη ή πολύχρονη διακοπή είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.

Θησείον
στο Θησείο

Με την προβολή του στα διεθνή ΜΜΕ (CNN, BBC κ.ά.), το Θησείον είναι ίσως ο πιο διάσημος θερινός κινηματογράφος της πόλης. Επίσης, ένας από τους παλαιότερους, προπολεμικούς, καθότι άνοιξε το 1935. Μάλιστα, στα χρόνια της δεκαετίας του 1950 στα διαλείμματα των ταινιών λειτουργούσε ως βαριετέ. Ενδεχομένως το Θησείον να μην είχε την απήχηση που έχει και σήμερα αν ο κ. Θωμάς Μανιάκης, που το διαχειρίζεται από το 1980, δεν ήταν τόσο παθιασμένος μαζί του. Εκπαιδευμένος δίπλα στον αδελφό του, ο αγρινιώτης αιθουσάρχης είχε γίνει ο ίδιος χειριστής μηχανής στα 18 του και το 1967 έκανε την πρώτη επιχείρησή του στο Μπραχάμι με τον θερινό κινηματογράφο Ηρα. Ακολούθησε ο Αρίωνας, επίσης στο Μπραχάμι (1.800 θέσεων), και μετά το Θησείον, σουξέ του οποίου, πλην της θέας της Ακρόπολης, είναι η παραδοσιακή βυσσινάδα που προσφέρεται στο μπαρ.
Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, τηλ. 210-3420.864, 210-3470.980

Βοξ στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με το λεξικό «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013» το Βοξ άρχισε να λειτουργεί το 1938. Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ιστορία του είναι πολύ παλαιότερη· απλώς τα αρχεία που θα το επιβεβαίωναν δεν υπάρχουν πλέον. Μάλιστα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής αντιστασιακοί της πρωτεύουσας συγκεντρώνονταν εκεί για να κάνουν τα σχέδιά τους. Το Βοξ λειτουργούσε σαν «βιτρίνα». Πολλά χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του 1980, ο κινηματογράφος λίγο έλειψε να γκρεμιστεί ώστε ο χώρος να δώσει τη θέση του σε σχολείο. Ηταν αίτημα του δήμου, όμως εν τέλει το Βοξ σώθηκε λόγω του διατηρητέου και του ιστορικού χαρακτήρα του. Αλλά όχι μόνον! Οι κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σωτηρία του, κάτι που είχε επίσης συμβεί με τον κινηματογράφο Αθηναία στο Κολωνάκι.
Θεμιστοκλέους 82, πλατεία Εξαρχείων, τηλ. 210-3301.727

Ριβιέρα στα Εξάρχεια

Από τις στάχτες μιας πυρκαγιάς γεννήθηκε μια ολόκληρη ιστορία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ένα σπίτι της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Συγχρόνως το διπλανό του αχρηστεύτηκε επίσης. Ο Θόδωρος Ρίγγας ζούσε στην ίδια γειτονιά και με το που είδε την καταστροφή σκέφτηκε ότι ο χώρος –αν δεν αξιοποιούνταν διαφορετικά –θα ήταν ιδανικός για τη δημιουργία θερινού κινηματογράφου. Κάπως έτσι το 1969 φτιάχτηκε η Ριβιέρα των 300 καθισμάτων και με σήμα κατατεθέν τις λεύκες που καλλιεργήθηκαν γύρω-γύρω στο εσωτερικό της αίθουσας, προσθέτοντας πολύτιμη δροσιά μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον των Εξαρχείων. Επί πολλά χρόνια οι λεύκες ήταν η μασκότ της αίθουσας, αν και κάποια στιγμή χρειάστηκε να ξεριζωθούν γιατί είχαν γίνει επικίνδυνες. Ανέκαθεν η Ριβιέρα είχε τρομερή δύναμη ως αίθουσα, με την εξαίρεση μιας γενικότερης κάμψης που είχαν οι θερινοί κινηματογράφοι στη δεκαετία του 1990.
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια,
τηλ. 210-3844.827

Διονύσια στη Συγγρού

Υπέροχος κινηματογράφος, κλασικός θερινός, με χαλίκι και πολύ πράσινο, αλλά και ο μοναδικός υπαίθριος επί της λεωφόρου Συγγρού, πολύ κοντά στην υπόγεια διάβαση της Δαβάκη προς Νέα Σμύρνη. Δεν έχει πολύ μεγάλη ιστορία αλλά έχει κατορθώσει να παραμείνει ενεργός εδώ και 32 χρόνια. Ηταν το 1986 όταν το Διονύσια, εγκαταλειμμένο και παρατημένο, ήρθε στα χέρια του Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο ζήλος απέναντι στη δουλειά του είναι υποδειγματικός. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο ίδιος αιθουσάρχης διαχειρίζεται επίσης το Σινέ Παρί στην Πλάκα, το Φλερύ στην άλλη πλευρά της Καλλιθέας, επί της Θησέως, και το Σινέ Αργυρούπολη στην Αργυρούπολη. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό του Σινέ Διονύσια είναι ο εξαιρετικός τεχνικός εξοπλισμός του και το γεγονός ότι παρότι δίπλα στη Συγγρού, ο θόρυβος των διερχομένων αυτοκινήτων δεν επηρεάζει την ακουστική κατά τη διάρκεια της προβολής.
Λεωφ. Συγγρού 286 και Μυκηνών 2, τηλ. 210-9515.514

Λιλά στα Πατήσια

Για όσους αναρωτιούνται, ο θερινός κινηματογράφος Λιλά στα Πατήσια ονομάστηκε έτσι επειδή τα τρία από τα τέσσερα γράμματα της χειρόγραφης, φωτισμένης ταμπέλας είναι χρώματος λιλά. Χώρος διπλά διατηρητέος (για χρήση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από το υπουργείο Πολιτισμού), το Λιλά άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1967, εποχή μεγάλης ακμής ακόμη των θερινών κινηματογράφων. Αρχικώς θεωρούνταν ημικεντρικός κινηματογράφος, σήμερα καταχωρίζεται στους κεντρικούς. Το πρόγραμμά του είναι κυρίως ταινίες τέχνης, γι’ αυτό και στην είσοδο της αίθουσας υπάρχει ακόμη η ταμπέλα με την επιγραφή «Ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός». Το γεγονός ότι σήμερα, εποχή που ο κινηματογραφικός χώρος διανύει τεράστια κρίση, το Λιλά εξακολουθεί και λειτουργεί οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεράκι και στην αγάπη που δείχνουν απέναντι στη δουλειά τους οι αδελφοί Ηλίας και Κώστας Λυμπερόπουλος, διαχειριστές του μοναδικού πλέον κινηματογράφου στα Ανω Πατήσια.
Νάξου 115, Αγ. Λουκάς, Πατήσια, τηλ. 210-2016.849

Zέφυρος στα Ανω Πετράλωνα

Ο Ζέφυρος άνοιξε το 1932 και τα προπολεμικά χρόνια ήταν γνωστός ως χώρος παρουσίασης θεάτρου σκιών και βαριετέ. Κατά τις επόμενες δεκαετίες άρχισε να εξελίσσεται σε αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έπεσε και αυτός θύμα της γενικότερης παρακμής που περνούσε εκείνη την περίοδο η αίθουσα λόγω της εξάπλωσης της τηλεόρασης. Εκλεισε για 18 χρόνια και το 1988 άνοιξε πάλι δίνοντας έμφαση στις κλασικές-σινεφίλ ταινίες, παράδοση που διατηρεί ακόμη με καλλιτεχνικό διευθυντή και προγραμματιστή τον κ. Βελισάριο Κοσσυβάκη, διανομέα της New Star. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι δεκάδες νέα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας άνοιξαν τα τελευταία χρόνια γύρω από τον Ζέφυρο και στην ευρύτερη περιοχή, και οι περισσότεροι ανακαλύπτουν μια γνήσια παραδοσιακή γειτονιά, από τις τελευταίες που έχουν απομείνει στην Αθήνα.
τρωων 36, ανω πετραλωνα, τηλ. 210-3462.677

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ