Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για τον ΧΥΤΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κάτοικοι του λεκανοπεδίου διαμαρτυρήθηκαν για την αποπνικτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους τόνους σκουπιδιών, που βρίσκονται ακόμα στους δρόμους, παρά την αποκατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλής.

Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, για την κατάσταση που έχει επικρατήσει με τα σκουπίδια στην Αττική, σφράγισαν το Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την αποπνικτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τους τόνους σκουπιδιών που βρίσκονται ακόμα στους δρόμους παρά την αποκατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλής.

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αμέσως μετά την συνεδρίαση αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του ΕΔΣΝΑ να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητα να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμάτων που εμπεριέχει ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός.

Αναφορικά με το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ ενημέρωσε ότι προήλθε από μία ρηγμάτωση η οποία επιδεινώθηκε από τη βροχόπτωση. «Πήραμε όλοι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου την απόφαση να προφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και για αυτό, αντί ελαχίστων ωρών, οδηγηθήκαμε στην ταλαιπωρία των συμπολιτών κάποιων ημερών». Με αφορμή το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, που έχει ξαναδοκιμάσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, το 2003, το 2008, το 2009 και το 2011, «σημειώνω ότι παλαιότερα χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί, και όχι μόνο μια εβδομάδα».

Από το πρωί της Πέμπτης αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής στη Φυλή, μετά από 10 μέρες παύσης λόγω ενός ρήγματος που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Τα απορριμματοφόρα σχημάτισαν όλη μέρα ουρές προκειμένου να εναποθέσουν τα σκουπίδια, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα χρειαστεί μια εβδομάδα για την πλήρη αποσυμφόρηση των οδών του λεκανοπεδίου.

Η περιφερειάρχης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης των δημάρχων στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των σκουπιδιών αποδίδοντας τους τον χαρακτηρισμό «Ευρωπαίοι α λα καρτ» καθώς «θέλουμε επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά χρήματα για την ανακύκλωση ή για τις καμπάνιες ενημέρωσης, χωρίς να τις υλοποιούμε» όπως διαπίστωσε.

Στο σύνολο των 66 λοιπόν δήμων της Περιφέρειας ανέφερε «5 μονάχα έχουν προχωρήσει σε σοβαρή ανακύκλωση προκειμένου να μειώσουμε την ταφή των συμμείκτων».

Υπενθύμισε την αυστηρότητα των Ευρωπαίων και των στόχων που βάζουν για το 2020. Δηλώνοντας ότι «όσον αφορά το πρόσωπό μου θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι».

Αναφορικά με το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ ενημέρωσε ότι προήλθε από μία ρηγμάτωση η οποία επιδεινώθηκε από τη βροχόπτωση. «Πήραμε όλοι οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου την απόφαση να προφυλάξουμε την ασφάλεια των εργαζομένων. Και για αυτό, αντί ελαχίστων ωρών, οδηγηθήκαμε στην ταλαιπωρία των συμπολιτών κάποιων ημερών».

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, που έχει ξαναδοκιμάσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, το 2003, το 2008, το 2009 και το 2011, «σημειώνω ότι παλαιότερα χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να αποκατασταθεί, και όχι μόνο μια εβδομάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk