Μια ολονύχτια παράσταση, μια φιλόδοξη βιωματική performance. Για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία του ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου στη Φιγαλεία (στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας) φιλοξενεί τη διακεκριμένη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη που στις 28 και 29 Ιουλίου θα παρουσιάσει εκεί την παράσταση «From darkness to light» («Από το σκοτάδι στο φως»).
Μια προσπάθεια σηματοδότησης της σχέσης του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία. Ολα αυτά μέσα από τον χορό και τη μουσική. Η καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης καλεί το κοινό να θαυμάσει το φως της πανσελήνου και της ανατολής και να ζήσει μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.
Στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο μουσικός και συνθέτης Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο 12ωρο μουσικό έργο, ένα «site specific sound installation» όπως το αποκαλούν, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές. Εμπνευση για τη διακεκριμένη χορογράφο ήταν επίσης τα χαρακτηριστικά του ναού (ισχύς, κάλλος και αρμονία) αλλά και οι τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων.
Σύμφωνα με την παραγωγή της παράστασης, η ιδέα είναι οι χορευτές, οι μουσικοί και οι θεατές να δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι, συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως του κόσμου. «Η έννοια του Ολου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νου, η σύνδεσή του με τα σημεία του ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), συμπράττουν αρμονικά στη συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα».

Το «From darkness to light» εντάσσεται στον κύκλο παραστάσεων «The Sleep & Dream Performance series» που άρεσε στο κοινό και εντυπωσίασε την κριτική όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ το 2014, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το 2016 και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 2017. Αυτό είναι το πρώτο υπαίθριο ταξίδι του στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε ομόφωνα τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους

Επισκέπτες θεατές με ελεύθερη είσοδο: Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 20.00. Απαραίτητα τα άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς η παράσταση είναι περιπατητική και διαδραστική και απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει τον ναό. Αναχώρηση μετά την ανατολή της πανσελήνου στις 23.00.
Διανυκτερεύοντες θεατές: Θα πρέπει να βρίσκονται στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις 17.00 το Σάββατο 28 Ιουλίου για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης (διάρκειας 2 ωρών) με την καλλιτεχνική ομάδα. Η αναχώρηση από τον ναό θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 9 το πρωί και θα ακολουθήσει εκδρομή στην Ανδρίτσαινα, όπου και θα προσφερθεί πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα.
Κόστος συμμετοχής σεμιναρίου 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του ναού είναι περιορισμένος. Για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής ως θεατής που θα διανυκτερεύσει παρακαλούμε να στείλετε e-mail στο fromdarknesstolightapollo@gmail.com.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση «From darkness to light» είναι διαθέσιμες στο www.apostoliapapadamaki.com.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ