• Αναζήτηση
 • Τα κέρδη και οι ζημίες των κομμάτων από τη συμφωνία των Πρεσπών

  Είναι ίσως η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια όπου ένα πολιτικό – οικονομικό γεγονός τέμνει κάθετα το πολιτικό σύστημα.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Είναι ίσως η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια όπου ένα πολιτικό – οικονομικό γεγονός τέμνει κάθετα το πολιτικό σύστημα.

  H πρώτη φορά ασφαλώς ήταν η υπογραφή του πρώτου μνημονίου, το Καστελόριζο και η είσοδος του ΔΝΤ και της τρόικας στην Ελλάδα.

  Από το 2010 και μετά συνέβησαν κοσμοϊστορικές αλλαγές στα κόμματα, δημιουργήθηκαν νέοι πόλοι εξουσίας, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, ετερόκλητες συμμαχίες. Ακόμη και το παραδοσιακό δίπολο αριστερά – δεξιά εξαφανίστηκε στις μυλόπετρες των μνημονίων αφού υπήρξε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (των άλλοτε εχθρών) αλλά και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνει πριν από το 2015.

  Το δεύτερο γεγονός που αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη είναι ασφαλώς η συμφωνία των Πρεσπών, ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα σχεδόν τριάντα χρόνια.

  Τρία μόλις 24ωρα από τα όσα συνέβησαν στο χωριό Ψαράδες, και τα κόμματα προσπαθούν να κάνουν αποτίμηση των κερδών και των ζημιών και να προβλέψουν το μέλλον.

  Αλλωστε, με τις εκλογές να είναι προ των πυλών (είτε σύντομα, είτε σε 10 μήνες) όλοι κάνουν «ταμείο» και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

  ΣΥΡΙΖΑ

  Το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει μια περίεργη κατάσταση, και το αποτέλεσμα της ψήφου δυσπιστίας στη Βουλή, παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Θα πρέπει να περάσει καιρός μέχρι να δουν στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

  Αρχικά θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι διότι συσπείρωσαν τους βουλευτές τους, τις τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα και κυρίως το αριστερό κομματικό τους ακροατήριο. Οι γκρίνιες για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, το μεσοπρόθεσμο, τις περικοπές στις συντάξεις ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και πεδίο πολιτικών ζυμώσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «53» είχαν αρχίσει να αντιδρούν, βουλευτές ήταν στα… κάγκελα και γενικώς υπήρχε μια αναταραχή η οποία μάλιστα είχε εκφραστεί στο πρόσφατο «μασάζ» που είχε κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κ.Ο.
  Η υπόθεση των Σκοπίων, ένα θέμα με «αριστερό» περιεχόμενο, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να απονείμουν τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική του τόλμη. Οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να λυθεί το θέμα του ονόματος, ακόμη και με σκέτο «Μακεδονία», σίγουρα θα είναι ευχαριστημένοι με τη συμφωνία των Πρεσπών.
  Από την άλλη, έντονος προβληματισμός επικρατεί για τη «διάρρηξη» της σχέσης που είχε κτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα μεγάλο μέρος του λεγόμενου «πατριωτικού» κέντρου. Και κυρίως ο φόβος κατάρρευσης των ποσοστών Βόρεια Ελλάδα όπου ήδη οι μετρήσεις δίνουν μια τραγική εικόνα, στα όρια της «εξαφάνισης». Ο Ν. Κοτζιάς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι έχει δικές του μετρήσεις που δείχνουν ότι οι μισοί Ελληνες θέλουν τη συμφωνία, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να αναστραφεί με το πέρασμα των μηνών και κυρίως με τη βελτίωση της καθημερινότητας που θα αλλάξει το κλίμα και θα καλύψει το «Μακεδονικό». Μένει να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του.

  Πολιτική