«Ο νόμος για τις άδειες από τις φυλακές τηρείται έναντι όλων και δεν γίνονται εξαιρέσεις», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της χορήγησης νέας άδειας εξόδου στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Κοντονής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ παρατήρησε: «Θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη πρακτική, που ακολουθείται από την άλλη πλευρά και το είχα αναφέρει και στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ο νόμος τηρείται και ισχύει έναντι πάντων στην Ελλάδα, δεν γίνονται εξαιρέσεις. Επομένως, ο νόμος που ίσχυε όταν εμείς αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ισχύει και σήμερα. Απαιτείται ομοφωνία για την έκδοση απόφασης σχετικά με αίτημα άδειας σε κρατούμενο. Και στις τρεις περιπτώσεις, όπου ο συγκεκριμένος κρατούμενος έλαβε άδεια, υπήρξε ομοφωνία των μελών της Επιτροπής, που επιλαμβάνεται σε πρώτο βαθμό. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν δίδεται άδεια, επομένως ήταν και άστοχη αυτή η ανακοίνωση».

Αδιανόητο να παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία οι έλληνες στρατιωτικοί

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, τόνισε πως «είναι αδιανόητο να έχει περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να βρίσκονται κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει αποδοθεί στην ουσία κατηγορία, χωρίς να ξέρουμε γιατί κατηγορούνται».Είναι μία κατάσταση, πρόσθεσε, «που εκφεύγει κάθε πολιτισμένου κράτους, κάθε κράτους που θέλει να λέγεται κράτος δικαίου και θεωρώ ότι πλέον η κατάσταση αυτή είναι πολλαπλώς απαράδεκτη. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά εδώ όταν έχουμε δύο κρατούμενους 90 μέρες, που δεν τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες και ξεπερνάει αυτό το πράγμα οποιαδήποτε συμπεριφορά εντός πλαισίου πολιτισμένου κράτους».