• Αναζήτηση
 • Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

  Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τους χειρισμούς, ως υπουργός Εξωτερικών, στο Σκοπιανό και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία. Χαρακτήρισε, δε, την συμφωνία ως έκτρωμα, έκανε λόγο για αναβίωση αλυτρωτισμών από την γείτονα στο μέλλον, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ.

  «Εγω πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» κατηγόρησε ο Αντώνης Σαμαράς την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ανύπαρκτη νομιμοποίηση» για το θέμα και δηλώνοντας ότι ο ίδιος συκοφαντείται από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης.

  «Εγώ δεν δημιούργησα το πρόβλημα, το πρόβλημα το δημιούργησε ο Στάλιν και ο Τίτο και ξέσπασε πολιτικά όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι υπερασπίστηκε την Εθνική γραμμή των Πολιτικών Αρχηγών».

  «Βρίσκεστε σε πλήρη σύγχυση, κ. Τσίπρα, με συκοφαντείτε ως πολύ αδιάλλακτο και ταυτόχρονα ως πολύ υποχωρητικό» είπε, υπερασπιζόμενος τη στάση του το 1992 και εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή του με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

  «Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα»

  Αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας. Σημείωσε, δε, ότι το όνομα «δεν είναι αμετάφραστο» και ότι δεν υπάρχει το «erga omnes».

  «Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που θα δυναμιτίσει την περιοχή» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «η συμφωνία είτε δε θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν όλοι οι αλυτρωτισμοί».

  Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε πως «υπογράφετε τα πάντα όλα… ένας yes man καταντήσατε… Τα δίνετε όλα για μια καρέκλα, είστε ιδεολογικά και πολιτικά ασπόνδυλοι. Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε».

  «Γίνατε Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών… Εμείς δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους, εσείς τον νομιμοποιείτε. Η συμφωνία που φέρνετε αναγνωρίζει και μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα, το όνομα δεν θα είναι αμετάφραστο θα είναι μεταφρασμένο και δεν θα είναι erga omnes. Αλλιώς θα λέγονται στο εξωτερικό, αλλιώς στη χώρα μας αλλιώς στη χώρα τους που θα λέγονται Μακεδόνες» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

  «Στηρίζω πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

  Στέλνοντας μήνυμα ενότητας στο κόμμα του, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα». «Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ» είπε, επισημαίνοντας πως «στηρίζω πλήρως τον Κυριάκο Μητσάκη».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk