Συνολικά 23 κορυφαίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις συμμετέχουν στο επενδυτικό συνέδριο (Greek Investment Roadshow in the USA) το διάστημα 19 έως 20 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία του Enterprise Greece.
Οι εισηγμένες που έχουν «κλείσει» 450 (one-on-one meetings) συναντήσεις με 100 διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και 65 funds είναι οι: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ ENERGY, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Motor Oil, MLS, Μυτιληναίος Holdings, Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.
Με βάση το γεγονός ότι ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ ENERGY είναι δύο εταιρείες αλλά ένας όμιλος, έχουμε ισοφάριση του ρεκόρ συμμετοχών, ενώ 5 εταιρείες συμμετέχουν στο roadshow της Αμερικής για 1η φορά (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Autohellas, Ικτίνος, ΟΛΠ), ενώ ο ΟΠΑΠ συμμετέχει ανελλιπώς στα 10 roadshows που έχουν διοργανωθεί από το 2008. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης θα απευθύνουν χαιρετισμό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ιωάννης Μπράχος θα αναφερθούν στις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας.
Ο Ebrahim Rahbari, κορυφαίος οικονομολόγος της Citigroup, θα μιλήσει για τις προοπτικές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ για τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας θα αναφερθούν σε ειδικό πάνελ οι Αιμίλιος Κυριάκου, επικεφαλής (Citi Country Officer) για την Ελλάδα και την Κύπρο της Citigroup, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, της Grivalia Properties REIC, Γιώργος Χρυσικός και συντονιστή τον Δημήτρη Κουτσόπουλο της Deloitte Greece.
Σε διαφορετικό πάνελ θεσμικοί φορείς όπως ο Ηλίας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Λόης Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο Αρης Ξενόφος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Romualdo Massa Bernucci, επικεφαλής στο Γραφείο της Ουάσιγκτον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Απόστολος Γκουτζίνης, εταίρος, επικεφαλής Capital Markets στην Ευρώπη της Shearman & Sterling LLP, θα παρουσιάσουν της επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας στους ξένους θεσμικούς.

Η μετοχική σύνθεση

Με 21% θα συμμετάσχει η ΕΧΑE στο υπό σύσταση Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς το 22% θα δοθεί στον ΛΑΓΗΕ, το 20% στον ΑΔΜΗΕ, το 7% στη ΔΕΣΦΑ και το υπόλοιπο ποσοστό στο EBRD και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Σε πρώτη φάση, το ποσοστό του ΧΑΚ μπορεί να αποκτήσει προσωρινά η ΕΧΑE.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ