ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στη συμφωνία και στην πρόταση δυσπιστίας

Η συμφωνία με την πΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά τη συζήτηση

Η συμφωνία με την πΓΔΜ κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε μετά το 95, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενώ όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ ανέφερε πως «είναι σαφές ότι δεν θα δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό «θα πράξουμε στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ καθώς μεταξύ άλλων σ’ αυτή αναφέρεται ότι “3,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους και υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία με την ανασφάλεια να κυριαρχεί παντού και με βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου”».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ κατέθεσε την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, παραθέτοντας τα ζητήματα του «erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για ν’ αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού».

«Δέσμευση παραίτησης του Πρωθυπουργού»

Επανέλαβε όμως πως εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε προβληματικά τα σημεία που αφορούν την ιθαγένεια, τη γλώσσα αλλά και τα εμπορικά σήματα, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι είναι δεδομένο πως «ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά».

Πρόσθεσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας που μένει ν’ αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε.

«Θέλουμε βιώσιμη λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από την de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία»» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κρατά σήμερα αυτή τη στάση».

«Ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ»

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία «με τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ» και ζήτησε «να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάλεσε τo Κίνημα Αλλαγής «να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά, όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές, αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στη θέση ότι «πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί το μίσος, πηγή από την οποία εκπηγάζει η ακροδεξιά και ο φασισμός. Η λύση μπορεί να βάλει τέλος στα παραπάνω προβλήματα και να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια, ενώ δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά των εντάσεων της χώρας με την Τουρκία».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε εκ νέου «να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλαμβάνει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση».

«Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της, ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι για την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών ώστε να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στην κοινωνία» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk