Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια «επενδυτική έκρηξη, ύψους 100 δισ. ευρώ» την επόμενη πενταετία, μέσω της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης «της τάξης του 4%», ανέλυσε από το βήμα της 22ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, ο στόχος αυτός είναι εφικτός με αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης, με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και με τη δημιουργία ενός «αποτελεσματικού, ευέλικτου, σύγχρονου και παραγωγικού κράτους, με απλούστερες δομές, σαφείς αρμοδιότητες, ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες αξιολόγησης».

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομία της χώρας οδεύει ασθμαίνουσα» προς την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Αυγούστου. «Η κατάσταση αγκομαχά να επανέλθει στο επίπεδο του 2014», ανέφερε επίσης, τονίζοντας ότι έκτοτε η ανταγωνιστικότητα έχει υποχωρήσει, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν το 2015 εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο ίδιος στάθηκε στους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι «τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνονται και μάλιστα υπερκαλύπτονται», αλλά «αυτό συμβαίνει με την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στέρηση πόρων από αναπτυξιακά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους τομείς».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη νέων παρεμβάσεων, «μετά την επιβάρυνσή του την τελευταία τριετία», όπως είπε, «στηριζόμενες σε αποφάσεις του παρελθόντος οι οποίες με ευθύνη των εταίρων ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί». Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οι παρεμβάσεις αυτές να είναι καθαρές, ποσοτικοποιημένες και αυτόματες».