Καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος κάθεται στη σουίτα του ξενοδοχείου του στη Ζυρίχη, θρηνεί τον κατήφορο που έχει πάρει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια: «Ο,τι θα μπορούσε να πάει στραβά πήγε» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».
Η αγαπημένη του προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παγκοσμιοποίηση που ασπάζεται ο Σόρος. «Ο Τραμπ είναι έτοιμος να καταστρέψει τον κόσμο» αναφέρει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία κάποτε εναπόθετε τις ελπίδες του σήμερα παλεύει με τους δαίμονές της: την απώλεια ενός κράτους-μέλους της (Βρετανία) αλλά και το διογκούμενο αντιμεταναστευτικό αίσθημα.
Ο 87χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, που έχει διαθέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την προώθηση των φιλελεύθερων αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο, σήμερα βλέπει αυτόν τον κόσμο να κατακλύζεται από ένα κύμα εθνικισμού το οποίο σαρώνει τα πάντα, κυρίως ζητήματα που κάποτε με τόσο σθένος ο ίδιος υποστήριζε.
«Είμαι εδώ, δηλώνω το «παρών»»
Αν και στο λυκόφως της ζωής του, ο Σόρος αρνείται να το βάλει κάτω. Δεν αποχωρεί από τα δημόσια, αντίθετα δηλώνει ότι τώρα εντείνει τις προσπάθειές του για να προωθήσει την ατζέντα του γιατί, όπως λέει, «όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή και τόσο αισθάνομαι την υποχρέωση να την αντιμετωπίσω».
Η βούλησή του να μην εγκαταλείψει τα όπλα έρχεται τη στιγμή που ο ίδιος γίνεται ξανά στόχος μιας ομάδας αντιπάλων του εντός και εκτός συνόρων. «Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να μιλάω αποτελεσματικά καθώς ό,τι λέω μπορεί να αποκοπεί αποσπασματικά και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μου» αναφέρει, ενώ αναγνωρίζει ότι παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στη διάθεσή του η επιρροή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει όρια.
Παραδέχεται ότι δεν προέβλεψε την εκλογή του Τραμπ καθώς, όπως λέει, «ζούσε στη δική του φούσκα», ενώ χαρακτηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο ως έναν «νάρκισσο που περνιέται για πανίσχυρος».
Ο δισεκατομμυριούχος προτίθεται να ρίξει ζεστό χρήμα –τουλάχιστον 15 εκατ. δολάρια –για τις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και στο Δημοκρατικό Κόμμα, όμως διαφωνεί με τη στρατηγική του έτερου δισεκατομμυριούχου Δημοκρατικού Τομ Στάγερ ο οποίος έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουγγαρία και έγινε ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους παγκοσμίως διαχειριζόμενος επιτυχώς hedge funds και στοιχηματίζοντας πάνω στις διακυμάνσεις νομισμάτων, έχει δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομάδες που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό.
Τα Ιδρύματά του Ανοιχτής Κοινωνίας που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη δαπανούν ετησίως 940 εκατ. δολάρια σε 100 χώρες για να προωθήσουν αξίες όπως η ελευθερία του λόγου ή οι ελεύθερες εκλογές, ενώ στις ΗΠΑ ενισχύουν ομάδες όπως η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Σόρος ήταν ο μεγαλύτερος ιδιώτης δωρητής στη Ρωσία, χρηματοδοτώντας πρωτοβουλίες και σειρά προγραμμάτων όπως, λόγου χάρη, κατά των βασανιστηρίων, όμως προ διετίας ο πρόεδρος Πούτιν απαγόρευσε στην οργάνωση του αμερικανού δισεκατομμυριούχου να επενδύει κεφάλαια στη χώρα, κηρύσσοντάς την ως «ανεπιθύμητη» και ως «απειλή για τις θεμελιώδεις αρχές του συνταγματικού συστήματος».
Αμερικανική πολιτική σκηνή
Στις ΗΠΑ ο Σόρος αρχικά θεωρήθηκε σύμμαχος των Ρεπουμπλικανών καθώς εκφραζόταν όπως και εκείνοι, ενάντια δηλαδή στους κομμουνιστές δικτάτορες, και στις δεκαετίες ’80 και ’90 χρηματοδοτούσε εκστρατείες του κόμματος. Ομως όταν ο Τζορτζ Μπους εισέβαλε στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 με την πρόφαση ότι το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, ο Σόρος στράφηκε εναντίον των Ρεπουμπλικανών.
Εκτοτε έχει γίνει ένας από τους βασικούς και πιο γενναιόδωρους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος. Το 2016 ξόδεψε τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια για να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη Χίλαρι Κλίντον.
Οπως ο ίδιος αναφέρει, πέρασε μήνες μελετώντας τι πήγε στραβά στις εκλογές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η Κλίντον «θα ήταν μια πολύ καλή προεδρος, δεν υπήρξε καλή υποψήφια. Ηταν περισσότερο σαν μια δασκάλα παρά σαν μια αγωνίστρια, μιλούσε πατρονάροντας τους ανθρώπους παρά τους άκουγε».
Οι επιθέσεις εναντίον του
Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι οι δωρεές του Σόρος σε ολόκληρο τον κόσμο μοιάζουν με το είδος της πολιτικής παρέμβασης για την οποία οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία. «Παρεμβαίνει σε όλα τα πράγματα παγκοσμίως», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος στην αυστριακή τηλεόραση, «όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα σας πει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση και πως ο Σόρος κάνει τις δικές του μπίζνες».
Επίθεση κατά του Σόρος εξαπέλυσε και ο Βίκτορ Ορμπαν, ο ούγγρος ακροδεξιός πρωθυπουργός που κέρδισε εκ νέου τις εκλογές βασιζόμενος εν πολλοίς στην αντιμεταναστευτική του ρητορική, μέρος της οποίας αποτέλεσε και η επωδός του ότι «ο Σόρος θέλει να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες». Μάλιστα, σε μια από τις πρώτες κινήσεις του, ο Ορμπαν θα περάσει ένα νομοσχέδιο με το όνομα «Στοπ Σόρος», το οποίο θα αποσκοπεί στη διάλυση οργανισμών που θεωρεί ότι αντιτίθενται στην ατζέντα του.
Τι απαντά ο Σόρος; «Είμαι περήφανος για τους εχθρούς μου. Οταν βλέπω τους εχθρούς που έχω σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαίνει ότι κάτι κάνω σωστά».

HeliosPlus