Βγήκαν τα μαχαίρια στον όμιλο Ελλάκτωρ

Ο κύβος ερρίφθη.

Ο κύβος ερρίφθη. Οι βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ ξέθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου και πολύ σύντομα θα γνωρίζει η επενδυτική κοινότητα ποιος θα είναι στο τιμόνι του μεγαλύτερου κατακευαστικού ομίλου την επόμενη ημέρα της γενικής συνέλευσης που έχει οριστεί για τις 29 Ιουνίου.
Τα αδέρφια Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης παραιτήθηκαν από πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελλάκτωρ και μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας Pemanoaro Limited έθεσαν στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης θέμα αλλαγής ΔΣ και απομάκρυνσης από το management των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα που αποτελούν τον αντίθετο πόλο στην ενδοομιλική κόντρα που κρατά τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα αδέρφια Καλλιτσάντση στο νέο ΔΣ που προτείνουν κρατούν για τους εαυτούς τους θέση απλών μελών και προτείνουν πολλά ανεξάρτητα μέλη γνωστά από τη θητεία τους στον χρηματοπιστωτικό χώρο, στην επενδυτική τραπεζική, στις επιχειρήσεις κ.α. όπως π.χ. ο κ. Γιώργος Προβόπουλος. Η κόντρα των δύο πλευρών έγκειται στην διαφορετική αντίληψη που έχουν για τη στρατηγική του ομίλου και για τον τρόπο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Με την πρωτοβουλία των αδερφών Καλλιτσάντση όλα δείχνουν ότι στις 29 Ιουνίου θα έχουμε νικητή και ηττημένο. Μένει να δούμε οι ξένοι και ο ελληνες θεσμικοί που ελέγχουν περίπου το 40% του ομίλου με ποια πλευρά θα πάνε. Ποιος δηλαδή θα υπερψηφήσει ή καταψηφίσει την πρόταση Καλλιτσάντση. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αδέρφια ελέγχουν σήμερα το 13% του ομίλου, ενώ ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, ο CEO του ομίλου 15% και ο κ. Κούτρας, αντιπρόεδρος του ομίλου 7%.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση των αδελφών Καλλιτσάντση

Αναγνωρίζοντας τις θεμελιώδεις διαφορές με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και την εταιρική διακυβέρνηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. αντίστοιχα, ενώ κατέθεσαν επισήμως αίτημα για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. από τους μετόχους κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018.
Συγκεκριμένα:
1. Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.
2. Ο κ. Δημήτριος Καλλιτσάντσης υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., διατηρώντας την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ.
3. Η ελεγχόμενη από τους κ.κ. Αναστάσιο και Δημήτριο Καλλιτσάντση εταιρεία με την επωνυμία «PEMANOARO LIMITED», ενεργούσα υπό την ιδιότητά της ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και εκπροσωπούσα ποσοστό 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., υπέβαλε αίτημα εγγραφής στην ήδη δημοσιευθείσα, από 07.06.2018 ημερήσια διάταξη της προς συνεδρίαση, με ημερομηνία 29.06.2018, Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως της Εταιρείας, των ακόλουθων τριών πρόσθετων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:
i. Ανάκληση (του συνόλου των μελών) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε..
ii. Εκλογή εννέα (9) μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., και ορισμός (μεταξύ αυτών) των Ανεξάρτητων Μελών.
iii. Εκλογή Μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατ΄άρθρο 44 Ν. 4449/2017.
Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «CHANGE4ELLAKTOR» («Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ») των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση, προτείνεται η ακόλουθη νέα ομάδα έμπειρων και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητων μελών Δ.Σ., η οποία διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των μετόχων της:
1. Γεώργιος Προβόπουλος
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης
4. Ιορδάνης Αϊβάζης
5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
6. Μιχαήλ Κατούνας
7. Αλέξιος Κομνηνός
8. Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη
9. Ελένη ΠαπακωνσταντίνουΣε σχετική δήλωσή του ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημειώνει:
«Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω. Έκανα αυτό το βήμα μετά από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήματα και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παραμένω στο Δ.Σ. ως μέλος, γιατί παραμένω πιστός στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θέλω να την προστατέψω από ενδεχόμενες αποφάσεις που η πλήρης αποχώρησή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να σηματοδοτούσε. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει δυνατότητες και είμαι σίγουρος ότι με μία διαφορετική διοίκηση μπορεί να τις αξιοποιήσει. Η αλλαγή όμως είναι πλέον επείγουσα και επιβεβλημένη».
Σημειώνεται, τέλος, ότι όπως έγινε γνωστό μέσω χρηματιστηρίου ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, εκτός από τη θέση του προέδρου της Ελλάκτωρ, παραιτήθηκε και από τη θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, και της Reds, θυγατρικών του ομίλου Ελλάκτωρ.

Μετά την πρωτοβουλία των κ.κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση και Δημήτρη Καλλιτσάντση για αλλαγές στη διοίκηση της Ελλάκτωρ, από την πλευρά του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τις προθέσεις της άλλης πλευράς.:
«Ό Όμιλος Ελλάκτωρ, αποτελεί για την Ελλάδα Εθνικό κεφάλαιο, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και κατασκευάσει πλήθος σύνθετων έργων, σηματοδοτώντας έναν πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας για την Χώρα.
Σήμερα εργάζονται σ’αυτόν χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Ελλάδα και στις περισσότερες από 25 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Είναι κρίμα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο, έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη Χώρα.
Τόσα χρόνια δημιουργούμε έργα και αξίες, βασιζόμενοι στην σκληρή δουλειά, στο μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπληκτική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Εταιρείες του Ομίλου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παραμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων του Ομίλου, προστατεύοντας την περιουσία των Μετόχων, τους εργαζόμενους και το συμφέρον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο την 16η/6/2018, ημέρα Σάββατο, προκειμένου να ορίσει νέο Πρόεδρο του Δ.Σ. μετά τις παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Καλλιτσάντση και Δ. Καλλιτσάντση από τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. αντίστοιχα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι παραιτήσεις δεν επηρεάζουν της απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου. Χρέη προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. εκτελεί ο έτερος Αντιπρόεδρος αυτού κ. Δημήτριος Κούτρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk