Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο «μενού», μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο «μενού», μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Το τετ α τετ πραγματοποιείται στο περιθώριο των συναντήσεων της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος, οι δύο ισχυρές κυρίες θα καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές των ευρωπαϊκών θεσμών με το Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη Γερμανία, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος των γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού, Έκχαρντ Ρέμπεργκερ, δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο» υπογραμμίζει.

Εντατικοποίηση των συζητήσεων

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τόσο η καγκελάριος Μέρκελ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και το γερμανικό κοινοβούλιο είχαν θέσει ως προϋπόθεση για το πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης μια συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Ταμείο ωστόσο θέτει όρους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν, εκτιμούν συντηρητικοί πολιτικοί. Κατά συνέπεια προτίθενται να αποδεχθούν απλά έναν συμβουλευτικό ρόλο του ΔΝΤ χωρίς τη διάθεση πιστώσεων.

«Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016» προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ.

«Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk