• Αναζήτηση
 • Από τον κρατικό προϋπολογισμό η κάλυψη ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

  Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρους των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2019 και 2020 που πληρώνουν οι

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρους των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2019 και 2020 που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές, προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  Το συνολικό ποσό είναι 127 εκατ. ευρώ και επιμερίζεται σε 59 εκατ. ευρώ για το 2019 και 68 εκατ. ευρώ για το 2020. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να  εξοικονομήσουν δαπάνες από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  Εξάλλου με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ορίζεται η σταδιακή μείωση και κατάργηση του μηχανισμού των έξτρα ποσοτήτων ΝΟΜΕ που δημοπρατούνταν ως πέναλτι όταν η ΔΕΗ δεν πιάνει τους συμφωνημένους στόχους της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά. Οι επιπλέον ποσότητες προθεσμιακών προϊόντων μειώνονται άμεσα κατά 50% από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης και από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Με τον τρόπο αυτό η δημόσια επιχείρηση θα αρχίζει να υπολογίζει μικρότερη απώλεια εσόδων, ενώ όταν υπογραφεί και η συμφωνία αγοραπωλησίας των μονάδων ο έξτρα μηχανισμός θα καταργηθεί.
  Επιπλέον οι κανονικές ποσότητες ΝΟΜΕ που ήταν να δημοπρατηθούν το 2019 (22% επί του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας) θα μειωθούν στο 13% όταν οι νέοι επενδυτές αναλάβουν τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
  Τέλος με άλλες διατάξεις προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση της χρέωσης προμηθευτή που επιβαρύνει τις εταιρίες ρεύματος προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.    
  Οικονομία