Το σύμβολο της βίας

Μια μεταχειρισμένη αλλά ακριβής έκφραση του Φρανσουά Μιτεράν λέει ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων».

Το σύμβολο της βίας | tovima.gr
Μια μεταχειρισμένη αλλά ακριβής έκφραση του Φρανσουά Μιτεράν λέει ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων».
Και γι’ αυτό όταν μιλάμε για Ρουβίκωνα, Εξάρχεια, αντιεξουσιαστές, «τάγματα εφόδου» στα πανεπιστήμια, μολότοφ και τρομοκρατία, η συμβολική τους διάσταση είναι πολύ πιο ουσιαστική από την πραγματική. Χωρίς διαβαθμίσεις.
Διεκδικούν το δικαίωμα να λειτουργούν ως αυτόνομες νησίδες ανυπακοής, βίας, αυθαιρεσίας, επαναστατικού ακτιβισμού ή επαναστατικής δικαιοσύνης μέσα σε μια δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία.
Ακόμη χειρότερα. Διεκδικούν ταυτοχρόνως τη φροντίδα, τη μεγαλοψυχία ή την επιείκεια μιας πολιτείας την οποία πολεμούν.
Είναι αυτονόητο ότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να παραχωρήσει τέτοιο δικαίωμα. Σε κανέναν – εκτός αν θέλει να υποσκάψει τα θεμέλιά της…
Αλλά εκεί ακριβώς οδηγεί η ανοχή με την οποία η «πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ» αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου φαινόμενα. Ενδεχομένως πλήττουν (και) τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως πλήττουν τη δημοκρατία.
Πρόσφατο παράδειγμα, ο Κουφοντίνας.
Η έγνοια ορισμένων να σωθεί είναι αξιέπαινη. Αλλά και παράξενη.
Δεν εννοώ βεβαίως διάφορες εφημερίδες και κάποιους βαρεμένους. Δικαίωμά τους να υποστηρίζουν τον Κουφοντίνα, τον Γιαγκούλα ή τον Εσκομπάρ.
Εννοώ επίσημα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης όπως ο Φίλης. Τι λέει ο Φίλης;

1. «Να μην εξαιρεθεί ο Κουφοντίνας από τον νόμο των αδειών». Δεν εξαιρείται. Είναι δικαίωμά του να ζητήσει άδεια και το ασκεί ανεμπόδιστα. Η πολιτεία έχει δικαίωμα να του δώσει ή να μην του δώσει. Το ασκεί και εκείνη. Ο νόμος (για τον οποίο καίγεται ο Φίλης) εφαρμόζεται απολύτως.

2. «Δεν ξέρω ποιος θα πάρει την ευθύνη αν του συμβεί κάτι κακό». Γιατί χρειάζεται να πάρει κάποιος την ευθύνη; Ο Κουφοντίνας είναι ενήλικος. Εχει ο ίδιος την ευθύνη των πράξεών του.

3. «Δεν είναι από τους ανθρώπους που θα υποχωρήσουν εύκολα (…) εκτελεστής ήταν». Αυτό τι το λέει; Για να μας τρομάξει; Να μας εκβιάσει; Διότι η δημοκρατία που πιστεύω εγώ (δεν ξέρω ο Φίλης…) ούτε τρομάζει ούτε εκβιάζεται.
Το πρόβλημα όμως του Κουφοντίνα δεν είναι η άδεια. Είναι το σύμβολο. Μιας παπαρολογίας βουτηγμένης στο αίμα. Αυτό υπηρετεί ο ίδιος και οι όμοιοί του. Και όχι φυσικά επειδή κόπτεται για τα δικαιώματα ή τη δημοκρατία.
Ενδεχομένως δεν το καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν το καταλαβαίνει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk