Την κάθετη πτώση του ποσοστού των νέων βρετανών εργαζομένων (κάτω των 30 ετών) που μετέχουν στα σωματεία και τα εργατικά συνδικάτα κατέγραψε μελέτη του Κογκρέσου Εργατικών Σωματείων (TUC) που αποκάλυψε το BBC. Και αυτό παρά την όξυνση των μισθολογικών και κοινωνικών ανισοτήτων, εις βάρος ασφαλώς των νέων, στη χώρα την τελευταία 20ετία.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των βρετανών εργαζομένων ηλικίας κάτω των 30 ετών που μετέχουν σε σωματείο ή επαγγελματικό συνδικάτο μειώθηκε από το 20,1% που ήταν το 2001 στο 15,7% το 2017. Το ίδιο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο σημειωτέον ότι απασχολείται το 80% των νέων από 21 έως 30 ετών, το ποσοστό υποχώρησε από το 12,6% στο 9%. Την τελευταία 20ετία η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκε στη Βρετανία. Οι ερευνητές του TUC σημειώνουν επίσης ότι το διάστημα αυτό τους νέους στη χώρα απασχολεί περισσότερο η εργασιακή ανασφάλεια. Το 1998 οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 30 ετών αμείβονταν με αμοιβές κατά μέσον όρο υψηλότερες κατά 14,5% συγκριτικά με τους εργαζομένους κάτω των 30 ετών. Η διαφορά πέρυσι είχε φθάσει στο 21,9%. Συγκεκριμένα, προ 20ετίας οι ωριμότεροι εργαζόμενοι κέρδιζαν ετησίως 3.140 στερλίνες (3.576 ευρώ) περισσότερες από τους νεότερους, ενώ τώρα η διαφορά έχει εκτιναχθεί στις 5.884 στερλίνες (6.701 ευρώ). Ασφαλώς η αξία του χρήματος προ 20ετίας ήταν υψηλότερη, η διαφορά όμως σε απόλυτες τιμές έχει αυξηθεί υπερβολικά.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο συνδικαλιστικός κόσμος αντιμετωπίζει μια δυσκολία σε ό,τι αφορά την προσέγγιση των νέων ανθρώπων» παραδέχθηκε στο BBC ο γενικός γραμματέας του TUC Φράνσις Ο’ Γκρέιντι με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του TUC στο Μάντσεστερ. Σε γενικές γραμμές, ένα μέλος ενός εργατικού συνδικάτου αμείβεται καλύτερα στη Βρετανία, αν και μείζονος σημασίας για τις απολαβές των εργαζομένων είναι ζητήματα όπως ο κλάδος στον οποίο απασχολείται κανείς και το μέγεθος της εταιρείας όπου εργάζεται.
Ενα άλλο απογοητευτικό για τον κόσμο του συνδικαλισμού στη Βρετανία στοιχείο είναι το γεγονός ότι μειώθηκε στα 6,9 εκατομμύρια ο αριθμός των εργαζομένων στη χώρα που είναι μέλη συνδικαλιστικού σωματείου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο αριθμός των συνδικαλισμένων εργαζομένων ξεπερνούσε τα 13 εκατομμύρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ