Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ κάλεσε την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη ενώπιον των κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές πώς θα ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7 (G7).

«Έχουμε μια σοβαρή κατάσταση, αλλά μάλλον όλες τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο γερμανός υπουργός τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας στο ελεύθερο εμπόριο και τα οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα καθώς συνεχίζεται η εσωτερική συζήτηση στις ΗΠΑ για τους τιμωρητικούς δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες της G7 όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες των κρατών της G7 που συνεδριάζουν από σήμερα στον Καναδά είναι πιο διχασμένοι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στα 42 χρόνια ιστορίας της Ομάδας, με τις πολιτικές του Τραμπ που θέτουν «Πρώτα την Αμερική» να δημιουργούν τον κίνδυνο να προκληθεί ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και ένα βαθύ διπλωματικό σχίσμα.

Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και απείλησε να κάνει το ίδιο για τα αυτοκίνητα. Οι αποφάσεις του να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα έχουν επίσης τροφοδοτήσει τις εντάσεις.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η ΕΕ εδώ και καιρό αντιτίθεται στην επιβολή των δικών της δασμών αλλά έχει υπαινιχθεί ότι θα το κάνει εάν δεν έχει άλλη επιλογή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι στο να συνεχίσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ, εάν και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις, δήλωσε, αν και δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Ανησυχία εξέφρασε και ένα υψηλόβαθμο επιχειρηματικό στέλεχος. Ο Γιε Κέζερ, διευθύνων σύμβουλος του μηχανολογικού ομίλου Siemens, προειδοποίησε κατά της επιδείνωσης της διατλαντικής εμπορικής διαμάχης. «Η κλιμάκωση ποτέ δεν ήταν καλή απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε σημεία συμφωνίας», δήλωσε από το Μόναχο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που δεν μπορούν να αγνοηθούν και η Ευρώπη χρειάζεται νέες συνεργασίες, δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Ο Μάας επέκρινε τις ενέργειες του Τραμπ αναφορικά με τη συμφωνία του Ιράν, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι ο πρόεδρος συνειδητά αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις του στην Ευρώπη και επικεντρώνεται αποκλειστικά στα αμερικανικά συμφέροντα.

«Τίποτα από αυτά δεν θα κάνει τον κόσμο καλύτερο, ασφαλέστερο ή πιο ειρηνικό», δήλωσε ο Μάας στην εφημερίδα. «Ήμασταν συνηθισμένοι στο να βασιζόμαστε σε αυτό που είχε συμφωνηθεί. Αυτό άλλαξε θεμελιωδώς».

Ο ίδιος ζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας, μια ιδέα που έχει τη στήριξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, και δήλωσε ότι η κατάργηση της ισχύουσας προϋπόθεσης για ομόφωνες αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας θα καταστήσει την ΕΕ πιο ευέλικτη. Ζήτησε επίσης από την Ευρώπη να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες περιοχές, όπως με χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.